Note: in de video heb ik het over prijzen inclusief en exclusief BTW. Wat ik hier bedoel is of de ingevoerde catalogusprijzen de BTW bevatten of niet. 

Per 1 oktober wordt het BTW hoog tarief verhoogd van 19% naar 21%. Dit heeft voor je webwinkel enkele gevolgen. In deze e-commerce training behandelen we wat de regelgeving inhoudt en hoe je BTW instelt in Magento.

Resumé: wat en waarom is de BTW verhoging?

Het plan van de overheid is om extra belastinginkomen te genereren door de BTW te verhogen. Om de financiën van de overheid op orde te brengen zijn een aantal acties vastgelegd in het Begrotingsakkoord 2013. De BTW-verhoging is een van die maatregelen. Meer vragen en antwoorden zijn beantwoord in een PDF die je vindt op deze pagina: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2012/08/06/vragen-en-antwoorden-over-de-btw-verhoging-van-19-naar-21-per-1-oktober-2012.html

Wat betekent de BTW verhoging per oktober voor jouw webwinkel?

De verhoging van BTW betekent dat na 30 september 21% wordt gerekend voor alle bestellingen die na deze datum worden geleverd. Het gaat dus niet om de verkopen vanaf 1 oktober, maar verkopen met levering vanaf 1 oktober.  Of je dit bedrag doorberekent aan je consument is aan jou. Ook over de verzendkosten reken je als webwinkelier BTW. Als je de BTW doorberekent naar de consument, dien je hier ook rekening te houden met de verhoging van BTW.

BTW wijzigen in Magento

In dit stuk ga ik er al vanuit dat je de BTW instellingen, afgezien van het percentage, al goed hebt staan. Om de BTW te verhogen van 19% naar 21% ga je naar Sales - Tax - Manage Tax Zones & Rates.

btw-instellen-magento-1
btw-instellen-magento-2

Vervolgens zie je dat ik twee ‘Tax rates’ heb: BTW hoog en BTW laag. Omdat het lage BTW niet verandert, laat ik deze ongewijzigd. Nu open je de TAX Identifier waarin jouw BTW hoog staat.

Hier zie je onderin ‘Rate Percent’ staan. Als het goed is staat deze op 19%. Voor alle leveringen die na 30 september plaatsvinden, dien je 21% BTW te rekenen. Als je in de laatste week van september alle leveringen hebt gedaan, kun je bijvoorbeeld op vrijdag 28 september dit percentage naar 21% verhogen.

btw-instellen-magento-3

Als je de productprijzen inclusief BTW toont, betekent dit ook dat er 2% van je marge afgaat. Andersom geldt dit ook: als je nu de productprijzen exlusief BTW invoert, betekent dit een prijsstijging aan de voorkant van je webwinkel. Maak daarom een plan voor je prijsvoering: ga je de prijzen verhoging of neem je de BTW verhoging voor eigen rekening? En als je de prijzen gaat aanpassen, bedenk dan of je dit automatiseert door een import of dat je handmatig per product de prijs opnieuw bepaalt.

Denk goed na over hoe je de BTW verhoging in de overgangsfase gaat aanpakken. Als een bestelling in september plaatsvindt, en de levering in oktober, moet je 21% BTW in rekening hebben gebracht. Heb je 19% BTW in rekening gebracht, ben je verplicht om een naheffing van 2% te doen, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

8 Comments