Voorbereiding op een nieuwe Magento webshop

Voordat u besluit een Magento webshop te laten ontwikkelen, is het belangrijk dat u heeft nagedacht over het beschikbare budget. Hoeveel geld wilt u uitgeven aan de ontwikkeling en de marketing van uw webshop? Daarnaast is het belangrijk dat u inzicht krijgt in verschillende versies van Magento, u meerdere potentiële Magento partners vindt en uiteindelijk een keuze maakt voor een Magento partner.


1. Bepaal uw budget

Voor elk budget is een passende oplossing binnen Magento. En voor elk budget is er een Magento partner. MediaCT is één van deze partners. MediaCT kiest er als Magento partner voor om hoogwaardige Magento webshops te ontwikkelen, waardevolle marketingkennis te delen en samen een webshop tot een succes te maken. Ook biedt MediaCT goede support en helpen wij met de doorontwikkeling van webshops. Hiermee onderscheiden wij ons van de bureaus die zich puur focussen op het ontwikkelen van een shop en geen support of marketingadvies bieden.

Belangrijk is dat u van te voren een budget reserveert om een Magento webshop te laten bouwen. Een succesvolle webshop vraagt om een serieuze investering.

Gaat u beginnen met het vaststellen van uw budget, houd dan rekening met de volgende uitgaven:

 • Techniek

  Een groot deel van het budget zal gaan naar de installatie en configuratie van uw nieuwe Magento webshop. U kunt denken aan de installatie van Magento zelf, maar ook het installeren van extensies, het instellen van de BTW, verzendwijzen, afrekenmodules, koppeling met uw voorraadsysteem en een koppeling met uw boekhoudpakket. Voor meer informatie zie ook Magento integraties.

 • Design

  Wilt u een professioneel design, dan hoort daar een professioneel proces bij. Bij MediaCT begint dit proces met een inventarisatie van uw wensen. Een succesvolle Magento webshop wordt ontwikkeld op basis van gestructureeerde wireframes. De wireframes zijn een blauwdruk van de uiteindelijke pagina’s binnen uw webshop. Vervolgens gaan we over naar het design.

  Reserveer ook budget voor de vormgeving van uw e-mails, zoals de orderbevestiging, de factuur en uw nieuwsbrief.

  Voordat de wireframes ontwikkeld worden, is het verstandig om een lijst op te stellen met de benodigde functionaliteiten. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende functionaliteiten:

  • Producten vergelijken
  • Producten toevoegen aan een verlanglijstje
  • Productvideo’s bekijken
  • Store credits verdienen
  • Klantenreviews bij producten

  Alle functionaliteiten kunt u doornemen met uw Magento partner en vervolgens verwerken in een wireframe en het design. Hoe wij dit bij MediaCT doen? Lees meer over onze expertise met betrekking tot e-commerce design.

 • Marketing

  De marketingmogelijkheden van Magento zijn enorm. Het is verstandig om u zo goed mogelijk te laten adviseren over de marketing mogelijkheden. Reserveer daarom voldoende budget voor marketing.

  Verdiep u in de online marketingmogelijkheden voor webshops. MediaCT kan u hiermee helpen. Door strategische partnerships met onder ander online marketingbureau’s bieden wij hoogwaardige en complete ondersteuning. Dit met betrekking tot alle e-commerce disciplines, van backoffice tot internet marketing vraagstukken.

 • De webshop vullen

  Een van de belangrijkste onderdelen van de webshop is het goed vullen van de webshop met producten. Houd er ook rekening mee dat alle producten een goede beschrijving nodig hebben die overtuigend zijn voor de bezoeker maar ook zoekmachine vriendelijk zijn. Onze ervaring leert dat dit onderdeel vaak wordt onderschat en hier veel tijd in gaat zitten. Reserveer tijd in uw agenda om uw producten in Magento te plaatsen.

  Houd rekening met een aantal dagen werk om een volledige webwinkel te vullen met enkele honderden producten. Heeft u enkele tienduizenden producten dan kost het vaak weken om de webshop volledig te vullen. Het toevoegen van een product in Magento en het schrijven van unieke productteksten voor een product kost al snel zomaar tien minuten.

  Heeft u zelf geen tijd om producten te uploaden en te vullen? Zorg dan dat u budget beschikbaar stelt om deze werkzaamheden te laten uitvoeren door de Magento partner of een externe content manager.

 • Webteksten

  Heeft u zelf geen kennis van webteksten of geen tijd om zelf teksten te schrijven, zorg er dan voor dat u een tekstschrijver inschakelt. Goede webteksten zijn erg belangrijk voor hoge posities in Google. Door het schrijven van zoekmachine vriendelijke webteksten kunt u de positie van uw webshop in Google verbeteren. Tevens zorgen krachtige webteksten er voor dat bezoekers worden verleid om producten te kopen in uw webshop.

 • Doorontwikkeling van uw webshop

  Als de webshop eenmaal draait, is het belangrijk dat u de webshop blijft verbeteren. Zorg stap voor stap voor meer bezoekers en meer online verkopen. Optimaliseer processen, zoals de orderafhandeling binnen uw webshop. Ga pagina’s optimaliseren voor Google, zet nieuwe landingspagina’s op of maak gebruik van Magento extensies om de klantenbinding te verhogen. Bij uw Magento partner kunt u terecht voor doorontwikkelwerkzaamheden.


2. Kies een Magento versie

Welke versie van Magento u kiest, hangt af van het totaal aantal producten in uw webshop en de functionaliteiten van de webshop.

Heeft u zeer specifieke eisen en wensen dat echt maatwerk vereist? Dan kan het zijn dat de Magento Community editie het beste bij uw project past.

Bent of wordt u een grote shop? Wilt u meer functionaliteiten en bijvoorbeeld alle medewerkers binnen uw organisatie verschillende rechten geven binnen de beheeromgeving van uw webshop? Of wilt u producten exclusief aanbieden voor vaste klanten en klantengroepen? Dan kunt u het beste kiezen voor Magento Enterprise.

Bepaal op basis van de lijst met functionaliteiten de Magento versie die het beste bij uw onderneming past. Hoe uitgebreider de versie, hoe meer budget u nodig heeft om een webshop te starten.

Wilt u de verschillende Magento versies vergelijken? Bekijk alle mogelijkheden van Magento als webshop software.


3. Selecteer een Magento partner

In Nederland zijn een aantal bureaus die Magento webshops bouwen, maar slechts een paar bureaus die zich Magento partners mogen noemen. Elke officiële Magento partner heeft ervaring met Magento en een vaak uitgebreid portfolio op het gebied van het bouwen en onderhouden van Magento webshops.

Hoe vindt u Magento partners?

Nu u inzichtelijk heeft welke functionaliteiten de webwinkel gaat bevatten, welke versie van Magento u gaat gebruiken en wat uw budget is, kunt u op zoek naar een Magento partner die uw webshop kan bouwen. Het is altijd slim om eerst een zogenaamde longlist van mogelijke partners te maken. Op de longlist staan alle bureaus die u mogelijk interessant vindt.

Op de volgende manieren kunt u een lijst opstellen van mogelijke Magento partners:

 • Gebruik het partneroverzicht van Magento.
 • Gebruik Google. Zoek bijvoorbeeld op woorden als ‘Magento specialist’, ‘Magento ontwikkelaar’ of ‘Magento webshop’ en bekijk de websites in de resultaten.
 • Zoek naar Magento webwinkels die aansluiten bij uw wensen en zoek uit wie de webshop heeft ontwikkeld.
 • Vraag mensen uit uw netwerk die een webshop hebben laten ontwikkelen.

Hoe maakt u een keuze voor een Magento partner?

Wanneer u een longlist heeft is het tijd te filteren. Bekijk de websites van de leveranciers en schrap de leveranciers met websites die u niet voldoende overtuigen of op het eerste gezicht niet vertrouwd overkomen. Bekijk de referenties van de leveranciers en beoordeel de kwaliteit van de webshops. Is dit niet naar verwachting, schrap dan ook deze leveranciers. Uiteindelijk blijft er een selecte groep aan Magento partners over die aansluiten bij u visie, budget en gevoel. U heeft op deze manier van uw longlist een shortlist over bij wie u een offerte wilt aanvragen voor het laten bouwen van een Magento webshop. De shortlist bevat alleen de bureaus die u echt aanspreken.

Vraag bij een drietal leveranciers een offerte aan en beoordeel van elke offerte de kwaliteit. Beoordeel of de offerte aansluit bij uw wensen, of de vraagprijs overeenkomt met uw budget en hoe de gesprekken via de telefoon en e-mail verlopen. Is de tone-of-voice goed en wordt er adequaat gereageerd?

Ga vervolgens een gesprek aan met de Magento partners. Kijk of u een klik hebt met de Magento partner en een langdurige samenwerking ziet zitten. Het opzetten en doorontwikkelen van een webshop is een samenwerking voor langere periode. Tevens is het belangrijk dat de partner begrijpt wat u zoekt en uw wensen en doelstellingen vertaalt naar een advies.

De meeste Magento partners richten zich volledig op de ontwikkeling van uw webshop en niet op de internetmarketing en de doorontwikkeling van uw webshop. Houd ook hier rekening mee.

MediaCT als Magento partner

MediaCT is al sinds 2005 het toonaangevende e-commerce ontwikkelbureau die gespecialiseerd is in het Magento platform. Met Commerce & Technology als fundament bieden wij het hoogste kwaliteitsniveau in de ontwikkeling van nieuwe webwinkels en in de optimalisatie van bestaande webwinkels. MediaCT is Magento Enterprise Solutions Partner. Magento partner zijn betekent voor ons dat onze service en ons bedrijf bestempeld worden als topkwaliteit. Inmiddels zijn we acht jaar officieel Magento partner.

Gezien de uitstekende kennis van de Nederlandse markt en van Magento, weet MediaCT hun klanten goed te bedienen en hen te helpen in hun zakelijke groei. – Kathleen Claes, Magento

Lees waarom MediaCT Magento Enterprise Partner is.

MediaCT stopt niet nadat uw webwinkel is ontwikkeld, maar we doen er alles aan om van de webshop een online succes te maken. Het continu blijven verbeteren van onze dienstverlening en het herkennen van kansen in de markt brengt onze klanten succes. Succes voor u betekent namelijk ‘missie geslaagd!’ voor ons. Wilt u weten wat onze klanten zelf over ons zeggen? Bekijk de quotes in de showcases van ons werk.

Meer informatie? Bel naar 050-5799393 of mail naar [email protected]


4. Maak een planning met uw Magento partner

Als u een Magento partner hebt gekozen die voldoet aan al uw wensen gaat u samen met de Magento partner de planning opzetten. Wanneer wilt u dat de nieuwe webshop online staat? Alle fases binnen de planning voor het laten maken van een webshop worden uitgeschreven en er wordt een tijdspad geschetst.

Binnen de planning wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de taken van de Magento parter, het opzetten van de webshop en de taken voor u als webshopeigenaar. U kunt hierbij denken aan het vullen de webshop met producten of het aanvragen van een contract met een paymentprovider.

Houd binnen de planning voor uzelf rekening met de volgende punten:

 • Producten in Magento invoeren
 • Teksten voor de categorie- en productpagina’s schrijven
 • Productfoto’s (laten) maken, eventueel bewerken en invoeren
 • Een account bij een Paymentprovider aanvragen
 • Een Magento hostingpakket aanvragen en registreren

Het is belangrijk dat u voldoende tijd reserveert in uw agenda om de taken op tijd af te ronden. Heeft u niet voldoende tijd beschikbaar dan is het belangrijk dat u dit vroegtijdig aangeeft, zodat de planning hierop kan worden aangepast.


5. Kies uw koppelingen en overige partners

Als u een webshop laat bouwen, gaat u samenwerken met verschillende partijen. U kunt hierbij denken aan een aanbieder van het betalingsysteem, een aanbieder van het kassasysteem of de leverancier van uw bestellingen.

Voordat u besluit te gaan samenwerken met een externe partij kunt u zich online oriënteren en prijzen vergelijken. In de meeste gevallen kunt u eenvoudig online een offerte aanvragen of een afspraak maken. Neem ook deze kosten mee binnen het beschikbare budget.

Bepaal voor de volgende aanbieders met wie u samen gaat werken:

 • Payment Service Providers (leverancier betaalmethoden)
 • Magento hosting aanbieder
 • Verzendservice
 • Boekhoud software
 • Fulfilment partij (logistieke afhandeling)

Veel van de diensten kunt u zelf ook gaan doen, zoals het versturen en leveren van de bestellingen. Als u offertes van de verschillende partijen aanvraagt, weeg deze kosten dan af tegen het zelf doen. Houd er rekening mee dat uw eigen tijd die u kwijt bent aan het versturen van de pakketten ook geld kost. MediaCT heeft verschillende partners waarmee we u in contact kunnen brengen. Maar ook een overzicht van de mogelijke koppelingen met uw Magento pakket kunt u op onze site vinden.


Maar nu begint het pas!

Nu heeft u in kaart waar u op let bij het bepalen van uw budget, welke Magento versie u wilt gebruiken en hoe uw partners kiest. De ontwikkeling kan beginnen. Maar er zal een hoop werk op u afkomen na de lancering van uw webshop. Dan start de doorontwikkeling en de marketing van de webshop. Om zelf aan de slag te gaan is er een handige Magento Handleiding beschikbaar, die u gemakkelijk van onze site kunt downloaden. Verder zullen er ongetwijfeld tijdens de ontwikkeling andere ideeën besproken zijn die niet in de planning of het budget passen. Dit is voor de doorontwikkeling. U zult nieuwe features willen toevoegen en bestaande processen optimaliseren. Reserveer tijd en budget voor de doorontwikkeling.

MediaCT helpt u graag met de doorontwikkeling. Bekijk eens onze diensten of neem contact met ons op als u wilt weten hoe wij uw webwinkel kunnen optimaliseren.

Meer informatie over Magento

 • Magento als webshop software

  Magento is een uitgebreid pakket met enorm veel features. Wilt u weten wat Magento voor u kant betekenen?

  Lees: Magento als webshop software

 • Magento webshop voorbeelden

  Op zoek naar inspiratie voor uw webwinkel? Bekijk dan deze pagina en lees hoe andere ondernemers het maximale uit Magento halen.

  Lees: Magento webshop voorbeelden