Is je webshop traag op drukke momenten en haken potentiële kopers hierdoor af? Dat zit er dik in, want bezoekers en zoekmachines houden nu eenmaal van een snelle webshop. Magento Enterprise biedt een aantal belangrijke performance features, zoals Full Page Cache. Deze functionaliteit heeft een grote invloed op de snelheid van je webshop door pagina’s niet telkens helemaal opnieuw op te bouwen, waardoor je webshop meer bezoekers kan bedienen. Incrementele herindexatie, zoals dit heet, is een efficiënte manier om data te vernieuwen, zodat de shop snel en actueel blijft.

Full Page Cache, wat is dat?

Magento bouwt normaal gesproken een pagina op met veel interne aanroepen en het uitvoeren van allerlei codes. Dit gebeurt elke keer als een bezoeker een pagina opent in een webshop. Bij een groot aantal bezoekers kan dit behoorlijk oplopen, waardoor de webshop steeds trager kan worden. Magento Enterprise biedt de mogelijkheid om hele pagina's op te slaan en op een later moment te tonen. Deze methode van opslaan en later weer tonen wordt ook wel caching genoemd. Met de functionaliteit Full Page Cache kan Magento een specifieke pagina, bijvoorbeeld een categoriepagina, één keer inladen en vervolgens aan een groot aantal bezoekers tonen, zonder daarbij een zware belasting te vormen voor de webshop. Bij MediaCT gebruiken wij Memcache of Redis voor het opslaan van Full Page Cache. Hierdoor worden pagina’s nog sneller geladen.

Doordat bepaalde pagina's uniek zijn per shopbezoek, wordt Full Page Cache alleen op de volgende type pagina's toegepast:

  • Tekstpagina's
  • Categorieën met producten
  • Product detailpagina

Eerst even opwarmen

Pre-warming houdt in dat een webshop zonder tussenkomst van een bezoeker al pagina's in de cache plaatst. Het pre-warming proces versterkt de performance-winst van de Full Page Cache. Meestal gebeurt deze pre-warming ‘s nachts, om bezoekers zo min mogelijk tot last te zijn. Het opzetten en configureren van pre-warming moet wel door een Magento Developer worden gedaan.

Voor de statistieken

Onze ervaringen met Full Page Cache zijn positief. We merken dat de hele webshop sneller wordt en dat de klanten die er gebruik van maken, zeer tevreden zijn. Daarom zetten we deze functionaliteit standaard in voor een webwinkel met Magento Enterprise.

Magento heeft een artikel geschreven over de performance van Magento Enterprise, met daarin een hoofdstuk over Full Page Cache. Hierin wordt in een aantal statistieken aangetoond dat Full Page Cache voor een grote performance-verbetering kan zorgen door op een effectievere manier een aantal pagina's te leveren aan een grote groep bezoekers.

De onderstaande grafiek gaat over het laden van CMS pagina's. Dit kan bijvoorbeeld de homepagina zijn, of een landingspagina. Vooral hier scoort Full Page Cache heel hoog, doordat dit statische tekstpagina's zijn met weinig tot geen verschillen per bezoeker.

full-page-chache03.png

In een shopping scenario komen er vaker onderdelen op een pagina naar voren die uniek zijn per bezoeker. Denk hierbij aan een gevulde winkelwagen of de laatst bekeken producten. Deze dynamische onderdelen zijn moeilijker te gebruiken met een cache. Toch kan de Full Page Cache ook hier nog een behoorlijke performance-winst opleveren. Dit zie je in de volgende grafiek:

full-page-chache00.png

Is Full Page Cache iets voor mijn webshop?

Je raadt het misschien al: Full Page Cache komt het best tot zijn recht bij druk bezochte webwinkels en op drukke momenten in je webwinkel. Zijn er weinig bezoekers, dan is de kans kleiner dat er een cache-versie van een pagina is, waardoor Full Page Cache minder effectief is. Het is dus belangrijk om uit te denken of het gebruik van een Full Page Cache nodig is voor je webshop.

Full Page Cache op een beveiligde verbinding (SSL)

Het goed beveiligen van websites is een vereiste geworden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het laden van een pagina over een beveiligde verbinding aan de hand van SSL, wat te zien is aan een slotje en de tekens https in de adresbalk:

full-page-chache04.png

Google heeft aangegeven dat SSL zal worden meegenomen in de beoordeling van een site. Op het moment van schrijven heeft deze beveiliging slechts een kleine invloed, maar de verwachting is dat deze in de nabije toekomst zal toenemen. Vanaf Magento Enterprise 1.14.1 is het mogelijk om de Full Page Cache in combinatie met SSL te gaan gebruiken.

Bron: http://googlewebmastercentral.blogspot.nl/2014/08/https-as-ranking-signal.html

Niet meer wachten op een herindexatie

Magento Enterprise 1.13 biedt allerlei verbeteringen op performance, waaronder in het indexatieproces. In de inleiding werd indexatie al eerder genoemd. Simpel gezegd houdt dit in dat Magento op de achtergrond data in tijdelijke tabellen plaatst, die sneller uitgelezen kunnen worden. Hierdoor wordt dit onderdeel meer dan 2x zo snel uitgevoerd als in voorgaande versies.

full-page-chache02.png

Een misschien nog belangrijkere wijziging is het uitvoeren van een volledige herindexatie als achtergrondtaak, waardoor de webshop goed blijft functioneren zonder te wachten totdat het herindexeren gereed is. Hierdoor kun je als beheerder van de site zonder problemen doorwerken en kunnen bezoekers gewoon blijven winkelen. Ze merken er niets van.

Slimmere herindexatie

In Enterprise-versies voorafgaand aan versie 1.13 was een volledige herindexatie nodig bij elke aanpassing, zoals bij het aanpassen van een productprijs of een productattribuut. Vanaf Enterprise 1.13 worden er in dergelijke gevallen incrementele herindexaties uitgevoerd. Hierdoor worden alleen de aangepaste of toegevoegde onderdelen ge-herindexeerd. Dit zorgt voor een indrukwekkende snelheidswinst:

full-page-chache01.png

Bij grotere webshops kan het voorkomen dat volledige herindexaties worden uitgesteld tot rustige momenten op de dag. Hierdoor zijn aanpassingen vaak pas laat te zien op de webshop. Ook kan een herindexatie ervoor zorgen dat de webwinkel trager wordt of niet goed benaderbaar is. Met de slimmere incrementele herindexatie is dat allemaal verleden tijd. Aanpassingen aan productprijzen, voorraden en allerlei andere onderdelen zijn veel sneller te zien voor klanten zonder dat zij hier hinder van ondervinden.

Bron: http://www.magentocommerce.com/knowledge-base/entry/ee113-performance-and-scalability-white-paper

Conclusie

Magento Enterprise heeft met Full Page Cache de capaciteit om meer bezoekers te bedienen en zal in veel gevallen de snelheid van een webshop aanzienlijk verbeteren. De vernieuwde indexatieprocessen zorgen ervoor dat je webshop minder belast wordt tijdens een volledige herindexatie en dat bewerkingen sneller te zien zijn in de webshop. Hierdoor krijgt een potentiële klant aanpassingen vrijwel direct te zien zonder dat de webshop traag wordt. Ook deze functionaliteit laat zien dat Magento Enterprise uitstekend in staat is om mee te groeien met je webshop.

Dit is een artikel uit de reeks “Haal het beste uit uw Magento Enterprise Webwinkel”.

1 Comment