Google Shopping is een onderdeel van Google waarin webwinkels producten kunnen koppelen. Vervolgens, wanneer iemand zoekt op een van die producten, toont Google dit product met de prijs, een foto en de productbeoordeling. Dit ziet er als volgt uit:

Update februari 2013 : Google Shopping - van gratis naar betaalde service

Tot nu toe was Google Shopping gratis. Je kon al adverteren in Adwords met de producten in Shopping, maar je hoefde niet te betalen voor de producten in Google Shopping. Vanaf 13 februari 2013 verandert dit. In ons weblog artikel 'Gratis versie Google Shopping op de schop' doen we hier verslag van. Google probeert op deze manier het speelveld van hogere kwaliteit te voorzien. Dit met de gedachte: als je voor iets betaalt, ga er er serieuzer mee om. In augustus is het proces gestart in de Verenigde Staten en in de herfst van 2012 is de betaalde Google Shopping live gegaan.13 februari is Nederland aan de beurt.

Google Shopping wordt dus vernieuwd en wordt een betaald advertentieplatform. In de nieuwe omgeving kun je op een nieuwe manier advertenties maken in Google Adwords, ook wel ‘Product Listing Ads' genoemd. 13 februari 2013 zal dit dus ook voor Nederland realiteit worden. Lees je daarom goed in en bereid je account hier op voor.

Artikelen die je kunt lezen:

Er wordt veel gesproken over de nieuwe Google Shopping. Niet iedereen is het eens met de ontwikkelingen, en met name het feit dat het een betaald platform wordt. Onderstaande artikelen gaan dieper in op de ontwikkelingen en bieden inzicht in wat er in de markt speelt.

Foto van speelgoed
Foto van speelgoed

Je kunt Google Shopping zien als een vergelijkingssite. Als webwinkel plaats je producten en als bezoeker van Google filter je door de resultaten. Je vindt een link naar Google Shopping in de linkerkolom van Google. Of ga direct naar shopping via deze link: www.google.nl/shopping.

Starten met Google shopping

Voor je start met Google Shopping is het verstandig om je eerst in te lezen in het beleid van Google. Zo voorkom je onduidelijkheden en eventuele fouten. Het beleid vind je hier: http://support.google.com/merchants/bin/answer.py?hl=nl&answer=188484#US

Om te starten met Google Shopping is het nodig dat je jouw producten koppelt met Google Merchant Center. Meestal wordt een ‘productfeed’ ingezet om producten uit een shop te koppelen met Google Shopping. De feed koppel je met Google Merchant Center. Wanneer je begint met Google Merchant Center, kun je deze hulppagina van Google raadplegen die je door het proces begeleidt: http://support.google.com/merchants/bin/answer.py?hl=en&answer=188493.

Als je start met Shopping Feeds, is dit artikel een goed startpunt voor het winnen van informatie: http://searchengineland.com/getting-started-with-google-shopping-feeds-118236.

Voor Magento zijn er verschillende oplossingen om een productfeed te genereren, hier kan MediaCT je verder mee helpen. Als je een productfeed hebt, kun je jouw Google Merchant Center gaan inrichten. Ga naar de url www.google.nl/merchants/ om te starten. Nadat je jouw URL hebt geverifieerd, kun je aan de slag met de koppeling van de feed.

Feed toevoegen in Google Merchant Center

In Google Merchant center ga je naar ‘Data Feeds’ om een feed toe te voegen. Je kunt ook kiezen om de feed eerst te testen. Dit doe je in onderstaand scherm. In dit geval klikken we op ‘new data feed’ om een nieuwe feed toe te voegen.

data feeds_700

Vervolgens kies je voor welk land de feed bedoelt is en geef je een naam op. Je kunt overigens in een account ook meerdere feeds uploaden die op verschillende landen gericht zijn.

new data feed_700

Als je gebruik maakt van een feed uit Magento, is de kans groot dat dit een bestand op je server is die automatisch ververst wordt. Je kunt in dit geval opgeven waar het bestand zich bevindt en hoe vaak hij opgehaald moet worden. In dat geval klik je bij je feed op ‘create schedule’. Vervolgens zie je het volgende scherm:

scheduled Upload_700

Vervolgens haalt Google Merchant Center je producten op en plaatst deze in je account. Je kunt vrijwel direct zien hoe de producten zichtbaar worden. Bij de ‘status’ komt ook te staan hoeveel producten er ingevoegd zijn en of er bijzonderheden zijn.

In het tabblad ‘products’ zie je welke producten ingevoegd zijn en of ze zijn goedgekeurd.

Products_700

Tot slot wil je alle opties en informatievelden configureren onder ‘settings’. Let vooral op dat je de ‘tax and shipping’ niet vergeet.

Tax and shipping summary_700

Nu alles is ingesteld, is het wachten tot Google je feed controleert. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Daarna gaan je producten opgenomen worden in Google Shopping. Op je ‘dashboard’ in Google Merchant Center zie je direct wat de status is en of er problemen met je feeds zijn.

Kom je er niet uit met je feeds, raadpleeg dan de hulppagina’s van Google, dit is een goed startpunt: http://www.google.nl/intl/nl_nl/products/submit.html (offline)

Webwinkelbeoordelingen in Google Shopping

Als je zoekt op producten in Google Shopping, zie je bij veel webwinkels ook beoordelingen staan. Hoe beter de score en hoe meer beoordelingen, des te meer vertrouwen dit schept bij de consument. Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Lego Technic_700

Deze beoordelingen worden geïmporteerd uit verschillende bronnen, zoals bijvoorbeeld review-tools als Ekomi.nl en Kiyoh.nl. Deze tools kun je inzetten in je webwinkel. Elke klant krijgt dan een mailtje met de vraag om je webwinkel en de service te beoordelen. De score kun je in een widget op je shop laten zien. Maar ook communiceren deze tools dus met Google Shopping.

Productbeoordelingen

Opkomend in shopping zijn ook de productbeoordelingen.

lego city_700

In Google Shopping kunnen consumenten dus al lezen wat andere mensen van het product vinden. Om productreviews te communiceren met Goole Shopping, is het noodzakelijk om in je productfeed de reviews mee te sturen.

Koppeling met Google Adwords

Via Google Adwords kun je advertenties maken waarbij je gebruik maakt van de data in Google Merchant Center. Zo kun je productgericht adverteren. Dit ziet er als volgt uit:

lego doos_700

Als je wilt starten met Google Shopping en je wilt Adwords koppelen, dan vind je de instructies van Google hier: http://support.google.com/merchants/bin/answer.py?hl=nl&answer=188479