Magento is een van de flexibelste e-commerce platformen die momenteel op de markt zijn. Naast de vele functionaliteiten die Magento standaard al biedt, zijn de uitbreidingsmogelijkheden eindeloos en is er voor elk vraagstuk een antwoord. Door een van de vele beschikbare extensies te installeren of een extensie te laten ontwikkelen door uw e-commerce partner, kunt u het platform volledig toesnijden op uw wensen.

Dit kan allemaal omdat Magento is ontwikkeld onder een open source model. De broncode van Magento is vrij beschikbaar en iedereen kan het pakket oppakken, implementeren en uitbreiden. Hierdoor is er een grote community van ontwikkelaars ontstaan die enorm veel tijd hebben gestoken in de verbetering en uitbreiding van het platform. Dit onderscheidt Magento duidelijk van gesloten commerciële oplossingen: één enkel bedrijf kan simpelweg niet zo veel tijd aan zijn eigen pakket besteden als de enorme groep ontwikkelaars in Magento heeft gestoken.

Een ander voordeel van het ontwikkelmodel is dat u ‘vendor lock-in’ voorkomt en dus niet vast zit aan een bepaalde leverancier. Met Magento kunt u op elk moment overstappen naar een andere implementatiepartner.

Magento Enterprise

In 2009 introduceerde Magento de Enterprise editie van het e-commerce platform. Sinds de overname door eBay in 2011 heeft de organisatie een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Daarom was het voor MediaCT geen verrassing dat Magento in april 2013 de Enterprise 1.13 versie uitrolde zonder een aantal belangrijke verbeteringen in de vrij verkrijgbare Community editie uit te brengen. De focus komt steeds meer op de Enterprise editie te liggen.

Magento Enterprise biedt allerlei extra mogelijkheden waarmee u uw omzet kunt verhogen. Deze features zijn zo goed doordacht, dat ze elkaar zelfs versterken. Omdat de functionaliteit direct op de Magento kern is gebouwd, is de integratie met de rest van het platform optimaal.

Met de vele mogelijkheden om uw omzet te verhogen, klanten aan u te binden en de zekerheid van een ondersteund platform is Magento Enterprise het perfecte platform voor uw webwinkel.

De mogelijkheden van Magento Enterprise op een rij

Magento Enterprise biedt heel veel extra functionaliteit ten opzichte van de Community Editie. We zetten de hoogtepunten voor u op een rij:

Waarom liever Enterprise dan Community?

Magento is een pakket dat volledig op maat gesneden kan worden door zogenaamde extensies in te zetten. Dit zijn op zichzelf staande pakketjes die ingrijpen in Magento en functionaliteit toevoegen of aanpassen.

Er zijn extensies die de snelheid van een Magento webwinkel verbeteren. Er zijn extensies die de bezoekerservaring verbeteren door in het bestelproces een ‘cadeauverpakking’ te bieden. Er zijn extensies die de loyaliteit van klanten waarborgen door middel van een spaarpuntensysteem. Er zijn extensies om product- en contentbeheer te vergemakkelijken, extensies die e-mail reminders versturen, extensies om cadeaubonnen te kunnen verkopen, enz.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van extensies om Magento aan te passen? Hoewel een goede implementatiepartner met een doordacht extensiebeleid veel problemen zal kunnen voorkomen, is het antwoord “ja”.

Veel van de gratis extensies zijn helaas van matige kwaliteit. Ook als u een extensie koopt, heeft u geen absolute zekerheid dat de code kwalitatief hoogwaardig is. Verder verloopt de integratie met Magento zelf niet altijd optimaal en kunnen er conflicten ontstaan tussen verschillende extensies van verschillende bouwers (dat is het nadeel als er binnen de community door zo veel partijen aan het product wordt gewerkt). Gaat er iets mis, dan is het afwachten of de extensiebouwers hun ondersteuning goed geregeld hebben en of ze goed kunnen samenwerken.

Kiest u voor de Enterprise editie, dan heeft u altijd de voordelen van de Community editie. U profiteert nog steeds van de flexibiliteit van het e-commerce platform en vermijdt ‘vendor lock-in’. Enterprise heeft bovendien veel extra functionaliteit om klanten aan u te binden, biedt extra marketingmogelijkheden en heeft snelheidsoptimalisaties voor een uitstekende bezoekerservaring. Functionaliteit waar u normaliter extensies voor gebruikt komt niet uit verschillende bronnen, maar is al in de basis aanwezig. Daarom zijn ze goed met elkaar geïntegreerd en kunnen ze elkaar versterken. Ook biedt Magento support op het pakket. Mocht er iets misgaan, dan kunt u rekenen op het team dat Magento Enterprise gebouwd heeft.

Wat is de beste optie?

Wat is in uw geval de beste optie? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze door zo veel mogelijk informatie te bieden. Dit artikel is de inleiding van een complete serie artikelen over het Magento Enterprise e-commerce platform. We leggen u uit wanneer, waarom en hoe u de verschillende Magento Enterprise functionaliteiten kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een bestaande gebruiker bent van Magento Enterprise of nog een keuze moet maken tussen Magento Enterprise en Community - deze artikelen zijn er voor u.

Magento Enterprise biedt veel kansen en wij gaan u vertellen hoe u ze kunt grijpen!

Meer lezen? Lees ook het artikel van mijn collega Tjitte Folkertsma: Magento als enterprise e-commerce systeem

De artikelen in deze reeks

Elke twee weken publiceren wij een nieuw artikel. Houd deze pagina in de gaten!