Recente ontwikkelingen Magento 2

Naar aanleiding van de lancering van Magento 2 hebben we vaker geschreven over de mogelijkheden van dit vernieuwde platform:


Vorige week is in Sydney het compleet vernieuwde open source e-commerce platform Magento 2 gepresenteerd. Dit ging gepaard met de nodige wereldwijde publiciteit. Het nieuwe platform, dat is gericht op merken en retailers in de B2C en B2B markt, is ontwikkeld vanuit de visie dat de ideale shopervaring van de bezoeker centraal moet staan (= omnichannel). Met andere woorden: via Magento 2 kunnen bedrijven en consumenten nog eenvoudiger en nog sneller een online aankoop doen, altijd en overal! Magento 2 biedt verbeterde prestaties op het gebied van (laad)snelheid en schaalbaarheid. Ook zijn er een aantal functionaliteiten toegevoegd die e-commerce ondernemers helpen bij het efficiënt beheren van hun Magento webwinkels en die de conversie verder stimuleren.

Het open source karakter van het Magento platform is ideaal voor doorontwikkeling en uitbreiding. Gelukkig heeft Magento 2 dit gedachtegoed niet losgelaten. Net als in een goed partnership geldt: (door)ontwikkelen doe je samen!

Uitbreiding productportfolio van Magento

Het aankoopgedrag van shoppers is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Die verandering zal de komende jaren doorzetten, onder andere door onze mobiele bereikbaarheid en beschikbare technologieën. Kopers willen gemak, snelheid en beschikbaarheid via verschillende kanalen. Daarom krijgt omnichannel een nog centralere rol binnen Magento. In het verlengde hiervan heeft Magento 2 producten toegevoegd aan het portfolio. Het Magento 2 platform valt onder het ‘Digital Commerce’ pakket van Magento. Daarnaast is het aanbod van pakketten uitgebreid met ‘Commerce Order Management’ en ‘Retail Commerce’.

Magento Digital Commerce

In dit artikel richten we ons voornamelijk op dit nieuwe platform, dat we kennen als de Magento Community Edition en de Magento Enterprise Edition. Het hoogwaardige en schaalbare e-commerce platform is bedoeld voor grote en/of snel groeiende ondernemingen die internet zien als hun primaire verkoopkanaal. Als webwinkeleigenaar kun je je online assortiment op dit platform geheel naar eigen wens presenteren. Er zijn enorm veel mogelijkheden voor sterk uiteenlopende online kleine en (middel)grote shops, mede dankzij honderden extensies, de open architectuur en de integreerbaarheid met andere e-commerce oplossingen.

Magento Order Management

Magento Commerce Order Management vormt de kern van je omnichannel strategie-uitvoering. Deze oplossing verbindt alle verkopen aan fulfilment kanalen, ontvangt en verwerkt de informatie van elk kanaal en iedere individuele order. Dit modulaire pakket van functionaliteiten, services en technologieën is ontworpen voor het managen van je bestellingen, voorraad en fulfilment. Het helpt je een snelle time to market te realiseren, onder andere dankzij de veilige en flexibele betaalopties. Magento Order Management is een cloud-service.

Magento Retail Commerce

Magento Point-of-Service, het product dat Magento nu aanbiedt in de retailsector, maakt een einde aan de scheiding tussen je online en offline winkels. Geef je teamleden toegang tot het volledige online en offline winkelassortiment en creëer betrokkenheid met je klanten. Breng alle voordelen van je webwinkel naar je fysieke winkels en andersom.

 

Digital Commerce: Wat is er nieuw in Magento 2.0?

Een open en flexibele architectuur

De architectuur van het nieuwe Magento platform is volledig vernieuwd, met nog meer flexibiliteit. Code-technisch is Magento 2 nog sterker modulair. Dit zorgt voor verbeterde kwaliteit van maatwerkimplementaties en extensie-integraties.

Vernieuwde cloud-technologie maakt het platform overal beschikbaar op verschillende apparaten (desktop, mobiel en tablet) en met geavanceerde API’s kunnen Magento webwinkels nog beter gekoppeld worden met oplossingen van derden.

Het gericht wijzigen van het design voor specifieke producten in de catalogus en/of voor webwinkels voor de verschillende landen (of bijv. voor feestdagen) is met Magento 2 verder vereenvoudigd. Alle wijzigingen die in de code worden doorgevoerd, kunnen door developers nu nog grondiger worden getest omdat een aantal testfunctionaliteiten geautomatiseerd zijn.

Aantrekkelijke winkelervaringen

Bij Magento 2 draait het om het creëren van aantrekkelijke en gepersonaliseerde winkelervaringen voor iedere online bezoeker, ongeacht via welk apparaat hij de webwinkel bezoekt. Maak de weergave van je producten nog levendiger dankzij geïntegreerde mogelijkheden voor het tonen van video’s.

Het gloednieuwe afrekenproces (check-out) is eenvoudiger gemaakt en zorgt voor een verbeterde conversie doordat de stappen en vereiste velden geminimaliseerd zijn. Dankzij de optie waarmee bezoekers tijdens het afrekenen met één klik een persoonlijk profiel kunnen aanmaken, wordt het nog gemakkelijker om toekomstige aankopen onder bestaande klanten te genereren.

De check-out kan in de back-end meer naar eigen wens worden aangepast en is intuïtiever opgebouwd. Bepaalde opties worden alleen nog getoond op basis van eerder ingevulde informatie in het afrekenproces. Betalen is, mits ondersteund door de payment service provider, eenvoudiger te integreren in het afrekenproces van de webwinkel, zonder dat de koper wordt omgeleid naar een andere betaalpagina.

Verbeterde flexibiliteit en productiviteit voor webwinkel eigenaren

Magento heeft met het nieuwe platform ook het gebruikersgemak voor de e-commerce ondernemer verbeterd. De vernieuwde back-end is gebruiksvriendelijker ontworpen. De back-end zorgt voor betere beheersbaarheid van operationele werkzaamheden (orderafhandeling, product-, content- en CRM-beheer) zodat ook piekmomenten en snelle groei opgevangen kunnen worden zonder directe opschaling van persoonlijke bezetting.

Het nieuwe Adminoverzicht biedt een gestroomlijnde, gebruiksvriendelijke interface die het managen van dagelijkse taken sneller en makkelijker maakt voor bestaande maar ook nieuwe beheerders. Bovendien is het Adminoverzicht werkend gemaakt voor apparaten met een touchscreen, zodat je ook onderweg je webwinkel kunt updaten of de verkopen in de gaten kunt houden.

Omdat iedere onderneming uniek is, heeft Magento het mogelijk gemaakt om het Adminoverzicht (back-end) van Magento 2 volledig naar eigen wens aan te passen. Je kunt je eigen weergaven maken en opslaan. In de back-end zijn veel gebruikte kolommen configureerbaar en kun je met drag en drop functionaliteiten views creëren voor specifieke personen en/of afdelingen. Ook bulkaanpassingen (o.a. van attributen) en het aanmaken van nieuwe producten is in Magento 2 dankzij de stap-voor-stap keuzehulp sneller en makkelijker geworden. Bovendien verloopt het importeren van producten nu vier maal zo snel als voorheen.

Schaalbaarheid en prestaties van Enterprise kwaliteit

Naast gebruiksvriendelijkheid is de snelheid van het platform extra onder handen genomen. Er zijn snelheidsverbeteringen gerealiseerd van meer dan 50% over de verschillende categorie- en afrekenpagina’s. Magento 2 biedt standaard ondersteuning voor Varnish. Hiermee kan een snellere laadtijd van pagina's worden gerealiseerd. Het indexmanagement is binnen Magento 2 aanzienlijk verbeterd. Activiteiten die op de ‘achtergrond’ werken, zoals product en orderupdates, worden vaker en sneller uitgevoerd. Webbeheerders, channel managers, productspecialisten zullen hier veel profijt van hebben bij het toevoegen of aanpassen van producten en het verwerken van orders!

Beveiligde betalingen en gegevensopslag

Magento 2 heeft uitgebreide betaalintegraties waaronder PayPal, Braintree, Authorize.net, WorldPay en CyberSource. Beveiliging blijft binnen Magento een belangrijke pijler. Magento 2 is nóg beter beveiligd en voldoet aan de benodigde PCI standaarden om betalingsverkeer extra veilig te laten verlopen. Om de veiligheid en privacy te waarborgen, worden betaalgegevens van klanten versleuteld opgeslagen.

Gemakkelijker upgraden en onderhouden

De moderne architectuur van Magento 2 maakt het platform minder complex en daardoor beter geschikt voor toekomstige upgrades en onderhoud. Er komen ieder kwartaal updates beschikbaar voor Magento 2.

Roadmap: meer transparantie omtrent doorontwikkeling

Voorheen was informatie voorziening rondom aankomende ontwikkelingen van het Magento platform beperkt. Vanaf het eerste kwartaal van 2016 zal dat veranderen. Door ieder kwartaal een roadmap aan te bieden maakt Magento vanaf nu bekend welke functionaliteiten worden toegevoegd. Zowel ontwikkelaars, webwinkel eigenaren als partners krijgen daarom beter inzicht in wat ze van Magento kunnen verwachten voor de nabije toekomst.

Zo heeft Magento al aangegeven wat er voor een Q1 van 2016 op de planning staat. In grote lijnen zijn dat:

  • Staging en preview
  • Verbeterde zoekfunctionaliteit
  • Krachtigere tools voor het managen van de content
  • Meer mogelijkheden voor promoties
  • Verfijnde personalisatie en segmentatie

Magento 2 voorbeelden en inspiratie

Een aantal webwinkels is inmiddels gerealiseerd in Magento 2. Ter inspiratie delen we graag een aantal voorbeelden van ‘live’ Magento 2 webwinkels:

Graze

Het Amerikaanse Graze doet denken aan het Nederlandse HelloFresh, waarbij HelloFresh de service biedt om verse ingrediënten en recepten te laten thuisbezorgen voor een gevarieerde en gezonde avondmaaltijd, terwijl Graze zich voornamelijk richt op het leveren van gezonde, verantwoorde snacks en ontbijtproducten.

Graze loopt graag voorop bij het toepassen van de nieuwste technologieën, wat de keuze voor Magento 2 een logische stap maakte gezien de vernieuwde functionaliteiten. Dit leverde een webwinkel op met een prachtig design, een groot gebruiksgemak en razendsnelle prestaties.

Alcatel Onetouch

Het mobiele merk Alcatel Onetouch had voorheen een e-commerce platform dat beperkte mogelijkheden had voor verdere groei. Om de ultieme online winkelervaring te creëren met optimale conversie en toonaangevende technologieën is Magento 2 het meest geschikt gebleken. Zowel de front- als back-end processen zijn dankzij Magento 2 efficiënter dan ooit tevoren, waarbij zowel consumenten als zakelijke klanten nu vanuit één platform beheerd kunnen worden.

Cultcha Kids

Popcultcha is een online bestemming voor alles van Star Wars miniaturen tot ruilkaarten, kleding, stripboeken en meer. Hun nieuwe merk, Cultcha Kids, moest zo snel mogelijk worden gelanceerd om te kunnen blijven inspelen op de groeiende vraag naar populair (kinder)speelgoed.

Venroy

Dit exclusieve boetieklabel is gespecialiseerd in mannelijke strandmode. Met ingang van 2015 heeft Venroy zijn strategie aangepast naar een model met directe verkoop aan consumenten. De vernieuwde webwinkel, ontwikkeld in Magento 2, is hier volledig op ingericht. De ingebouwde functionaliteiten van Magento 2 zorgen voor een krachtige en aantrekkelijke online ervaring die het merk verder versterkt, precies op tijd voor het hoogseizoen.

Behalve deze voorbeelden van geslaagde toepassingen van het Magento 2 platform noemt Magento zelf nog enkele andere voorbeelden.

Magento 2 Trained Solution Partners

Als aanvulling op de lancering van Magento 2 doet Magento er alles aan om te zorgen dat zijn Solution Partners klaar zijn voor de volgende stap, namelijk het inzetten van dit nieuwe platform. Magento heeft een selecte groep Magento partners van een training voorzien, waaronder MediaCT. Na een cursus in Londen over de theorie van het nieuwe platform hebben developers van MediaCT met succes een aantal uitdagende opdrachten uitgevoerd om hun kennis van het nieuwe platform aan te tonen. Hierdoor mag MediaCT zich vanaf nu, samen met 86 andere e-commerce partijen wereldwijd, Magento 2 Trained Solution Partner noemen. Dat is een investering die past bij de groeiambities van onze klanten én van MediaCT zelf.

Wat betekent Magento 2 voor MediaCT?

“Sinds 2008 is MediaCT zeer actief met het Magento platform dat door het open source karakter enorm populair is gebleken. Sterker nog, Magento is uitgegroeid tot wereldwijde marktleider in de e-commerce branche. We hebben als onderdeel van de Magento community veel geduld moeten hebben voordat Magento 2 het daglicht zag, maar ons geduld is ruimschoots beloond. Het is Magento gelukt om een schaalbaar, snel en stabiel e-commerce platform te ontwikkelen.

Dit nieuwe platform past volledig in onze visie van optimale klantbeleving over alle beschikbare verkoopkanalen (omnichannel). Ook is het zeer geschikt om de groei(ambities) van onze klanten waar te maken. Dankzij het Magento 2 platform kunnen wij hun garanderen dat zij voorop blijven lopen op het gebied van e-commerce en omnichannel,” aldus Tjitte Folkertsma van MediaCT.

MediaCT heeft zich de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in het Magento Enterprise platform en heeft inmiddels tientallen grote implementaties gerealiseerd. Wij houden onze focus op Magento en zullen blijven investeren om onze specialistische kennis van het Magento 2 platform verder te verdiepen.


Inmiddels kunnen we met trots mededelen dat we bij MediaCT een volledige Magento 2.0 implementatie hebben uitgevoerd. Lees alles over Beaumotica.com, de eerste Magento 2.0 webwinkel van Nederlandse bodem!


“Houd ook zeker ons blog in de gaten, waar wij je actief informeren over de kracht en de ontwikkelingen van Magento 2, zoals we ook gedaan hebben in onze blogreeks Haal het beste uit uw Magento Enterprise platform. Kun je niet wachten op deze blogartikelen en wil je direct meer weten over de mogelijkheden van Magento 2 voor jouw e-business? Neem dan contact met mij op.”