Als je een middelgrote of grote e-commerce onderneming bent, zit je in een segment waar de keuze voor een e-commerce pakket complex kan worden. In vrijwel elk systeem is alles mogelijk, hetzij out-of-the-box, hetzij via maatwerk. En met elk systeem heb je weer verschillende ontwikkelaars waar je uit kunt kiezen. Nog meer keuzes. In dit artikel licht ik toe waarom wij Magento als geschikt pakket zien als enterprise e-commerce systeem. 


Magento 2

Intussen zijn we in een nieuw tijdperk belandt. Benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen binnen het Magento e-commerce platform?

 

...of lees hieronder verder over de functionaliteiten van Magento (1) Enterprise.


Magento: schaalbaar en geschikt voor doorontwikkeling

Allereerst: hoe belangrijk zijn schaalbaarheid en doorontwikkeling voor je? Ben je op zoek naar een stabiel platform, volledig op maat gemaakt naar jouw wensen? Of ben je bereid een systeem te kiezen met een eigen basis, waar je snel op kunt doorontwikkelen? Ook een belangrijk vraag is: verwacht je de komende jaren veel groei? Dus moet je e-commerce systeem klaar zijn om flinke groei te kunnen faciliteren?

Open source biedt flexibiliteit

Magento is een open source systeem, wat betekent dat de broncode voor iedereen beschikbaar is om op door te ontwikkelen. Wat open source exact inhoudt, lees je hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source. Een groot voordeel voor webwinkels is dat er veel flexibiliteit is en er snel kan worden doorontwikkeld. Een nadeel dat regelmatig genoemd wordt is: iedereen kan aan de slag met open source software, waardoor de kwaliteit van leveranciers wisselend is en minder gecontroleerd dan ‘closed source’ software. Dit gold tot op zekere hoogte ook voor Magento. Om deze reden is het partnerprogramma in het leven geroepen, waar je later in dit artikel meer over leest.

Grote community

Meer dan 240.000 webwinkels maken gebruik van Magento (update okt 2014) en wereldwijd zijn er op moment van schrijven 386 officiële Magento partners. Daarnaast heeft Magento een actieve community. De community is een verzamelnaam voor iedereen die zich bezighoudt met Magento. Zelfs in Nederland zijn er verschillende fora en weblogs die zich volledig richten op dit e-commerce systeem. Magento zelf heeft ook haar ‘boards’, oftewel het Magento Forum (http://www.magentocommerce.com/boards). Hier kun je terecht met al je vragen over Magento.

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Als je Magento, Hybris en Intershop (of vergelijkbare enterprise systemen) vergelijkt, kom je in een lastige positie. Online vind je voor- en nadelen van elk pakket, maar uiteindelijk kunnen de pakketten hetzelfde eindproduct bieden.

Het grootste verschil is dat Magento open source is en dat pakketten als Hybris en Intershop closed source zijn. Wat betreft flexibiliteit is Magento een winnaar. Althans op het gebied van kosten en snelheid. Door de grote community en de vele extensies is de software snel uit te breiden. Daar staat tegenover dat een systeem als Intershop volwassener en meer doorontwikkeld is. Wel is de investering van een Intershop oplossing vele malen hoger dan bij Magento.

Als je het hebt over schaalbaarheid: alle enterprise systemen zijn ingesteld op een behoorlijk aantal producten, veel categorieën en bijbehorende omzet. Niet voor niets wordt Magento gebruikt bij Rosetta Stone en Nestlé, die online allebei meer dan 500 miljoen dollar per jaar omzetten. Bij Missguided wisten ze met Magento 30.000 bestellingen per dag om te zetten in de kerstvakantie. Ook zijn er webwinkels zoals Harbour Freight die meer dan 10 miljoen SKU's (unieke producten) in het assortiment hebben. Het e-commerce systeem dat je gebruikt is echter niet de enige factor die meetelt bij schaalbaarheid. De hosting van je shop is misschien nog wel belangrijker. Voor elk systeem geldt: veel verkeer en een grote catalogus vragen om een investering in hosting.

Ruime keus uit partners, maar let op kwaliteit!

Op moment van schrijven zijn er iets meer dan 380 Magento solution partners wereldwijd, waarvan 25 in Nederland. Dit zijn partners met een ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ status. Genoeg keus in partners dus. Maar er is een keerzijde: kwaliteit. Hoewel Magento flink investeert in haar partners, door training en certificatie, zijn er nog veel partners met beperkte ervaring met Magento. En dit komt ook omdat Magento nog niet heel oud is, in maart 2008 kwam het systeem op de markt. Maar hoe populairder Magento aan het worden is, hoe groter en professioneler het partnernetwerk groeit.

Hoewel er dus ruime keus is aan partners, hangt het succes van een shop af van de partner die de shop ontwikkelt. Ten onrechte wordt Magento vaak afgedaan als langzaam of instabiel. In de juiste handen is Magento een topsysteem. Let hier dus op bij de keuze van systeem én bij de keuze van partner. Let ook op de certificatie. Zo heeft MediaCT op dit moment 15 gecertificeerde ontwikkelaars in dienst.

Koppelingen

Een gehoord argument om niet Magento te gebruiken, is dat de multi-channel mogelijkheden niet voldoende zijn uitgewerkt en dat er andere Enterprise mogelijkheden missen in Magento. Dit is deels waar. Omdat Magento open source is, is het vooral een heel flexibel systeem. Er zijn diepgaande koppelingen mogelijk met e-mail marketing tools, ERP systemen en analysepakketten. Waar de een het ontbreken van deze mogelijkheden in Magento als een minpunt zal bestempelen, ziet de ander hier weer mogelijkheden.

Uiteindelijk, voor elk enterprise e-commerce systeem geldt: je kunt niet overal goed in zijn. Magento focust primair op het verkoopproces via de webshop. Voor administratie, analyse en off-site promotie zijn erg uitgebreide pakketten op de markt die specifiek aansluiten bij jouw wensen. En de kans is groot dat er een koppeling is, of mogelijk is, met Magento.

Laat je dus niet direct afschrikken door wat de een bestempelt als ‘een missende feature in Magento’, maar kijk naar de mogelijkheden voor koppelingen.

Tien redenen om voor Magento als Enterprise systeem te kiezen:

 1. De kwaliteit van partners stijgt
  Magento bestaat sinds 2008. Inmiddels is Magento volwassen geworden als platform, maar ook de partners.
 2. Certificatieprogramma
  Magento heeft een certificatieprogramma voor ontwikkelaars in het leven geroepen. Deze certificatie is een bestempeling van de kwaliteit van een ontwikkelaar en de partner waarvoor hij eventueel werkt.
 3. Community wordt volwassen
  Bij de Magento community denk je misschien aan het forum, maar de community is groter dan dat. In Nederland zijn er 25 officiële Magento partners en enorm veel Magento webwinkels. Er vinden dan ook regelmatig evenementen plaats rond het thema Magento, zoals Meet Magento, de Webwinkel Vakdagen waar Magento sterk bezet is en er zijn diverse netwerkborrels en presentaties die worden georganiseerd.
 4. Features, features, features
  Out-of-the-box heb je features. Via de Magento marktplaats heb je nog meer features. En als je dan nog niet die ene feature hebt, helpt een partner je met maatwerk.
 5. Kostenefficiënt
  Zoals genoemd is Magento een kostenefficiënt systeem, helemaal vergeleken met andere Enterprise systemen als Hybris of Intershop. Zowel de licentiekosten als de investeringen voor ontwikkel zijn laag in vergelijking met deze systemen.
 6. Partneronafhankelijk
  Magento is open source. Dit betekent dat de code openbaar is. Elk bureau kan hierdoor op het platform van Magento ontwikkelen. Het grote voordeel is dat je als webwinkel partneronafhankelijk bent.
 7. Magento is niet ‘all-in-one’ en focust puur op e-commerce
  Andere enterprise systemen presenteren zichzelf veelal als ‘all-in-one’ e-commerce systemen. Magento is puur e-commerce. Je bent dus verzekert van een systeem met heldere focus. Heb je andere functionaliteiten nodig, dan biedt Magento koppelingen of partners die voor maatwerk kunnen zorgen.
 8. Actieve updates
  Continu wordt er gewerkt aan het Magento systeem. Er wordt ook goed geluisterd naar de wensen van de community. Alle nieuwe versies communiceert Magento op haar blog.
 9. Zekerheid door eBay als investeerder
  Magento is sinds 2011 een onderdeel van eBay. Dit geeft Magento de financiële zekerheid en kennis die het nodig heeft om het systeem verder te ontwikkelen.
 10. Open source, dus vrijheid in ontwikkeling
  De software van Magento is open source. Dit betekent dat, in tegenstelling tot closed source software, iedereen vrij toegang heeft tot de broncode. Ontwikkelaars kunnen zo het systeem optimaliseren en uitbreiden en de software naar wens van de webwinkel inrichten.

Update Maart 2014: Lees ook het nieuwste artikel van mijn collega Bas Rozema: Haal het beste uit uw Magento Enterprise webwinkel 


Haal het beste uit je Magento Enterprise webwinkel

Bij MediaCT schreven we verschillende artikelen waarin we de functionaliteiten van Magento Enterprise uitlichten.

7 Comments