Magento is een open source platform speciaal om webshops mee te ontwikkelen. MediaCT ontwikkelt Magento webwinkels en ziet grote mogelijkheden in dit systeem. Daarom waren wij bij Dutchento, de eerste Magento dag in Nederland. Lees het verslag! Op 27 januari 2009 vond de eerste Magentodag plaats in Nederland, genaamd ‘meet Dutchento'. Dutchento, georganiseerd door Guido Jansen van Dutch Opensource, is bedoeld voor de nederlandse Magento community. Bij MediaCT werken wij hard aan een aantal veelbelovende Magento projecten. Genoeg reden voor mij om deze dag bij te wonen.

magento

Wat is Magento?

Magento is een professionele e-commerce oplossing. Dit webshop platform bestaat nog niet erg lang, maar wordt gezien als dé revolutie op het gebied van e-commerce. Voor ontwikkelaars biedt het webwinkel systeem een groot aantal praktische features en ontwikkelmogelijkheden. Voor eigenaren van webshops biedt Magento een gebruiksvriendelijk en uitgebreid beheersysteem met krachtige marketingtools en zoekmachine optimalisatie mogelijkheden.

Veelzijdigheid en flexibiliteit

Tijdens de Magento dag viel mij vooral op dat het enthousiasme over Magento niet alleen binnen MediaCT heerst. Zowel voor open source als Magento op zich zie ik een grote toekomst. De veelzijdigheid en flexibiliteit van het systeem bieden zowel ontwikkelaar als webshop eigenaar grote voordelen. Nu is deze post niet bedoeld als pro-Magento betuiging, maar toch geef ik een aantal voordelen van Magento om aan te geven waarom ik en mediaCT fan zijn van Magento.

Voordelen van Magento

  1. Magento maakt het onderhouden van een webshop eenvoudig.
  2. In tegenstelling tot het gros van de concurrenten, biedt Magento kant-en-klare mogelijkheden voor zoekmachine optimalisatie.
  3. Magento biedt schaalbaarheid, zo is het mogelijk om meerdere webshops te beheren vanuit één adminomgeving.
  4. Magento biedt uitgebreide mogelijkheden voor marketing promoties en het opzetten van kortingacties.

Magento ondersteunt koppelingen met praktisch alle gangbare betaalmogelijkheden.

Dutchento - Magentodag in Nederland

Onder de 100 aanwezigen bevonden zich zowel webshopeigenaren, potentiële resellers en webdevelopers. Hoewel de keynote van Roy Rubin, de oprichter van Varien, het bedrijf achter magento, pas om 16.00 zou plaats vinden, begon het programma al om 09.00 uur.

Na de opening begon de dag met een presentatie van Rick Vuchts over online marketing.

Ton Wesseling van OrangeValley legde in het kort uit hoe zijn bedrijf te werk ging bij het optimaliseren van conversies van bestaande e-commerce websites. Na enkele vragen uit het publiek bleek snel dat Magento veel mogelijheden standaard heeft ingebouwd, zodat je als webshopeigenaar efficiënt kunt werken.

Na de pauze sprak Peter Nagel van Vivendo. Dit was een commercieel verhaal over hun eigen plugins en implementaties. Als sponsor van deze dag is dit natuurlijk ook niet zo heel gek, en sommige plugins zijn prijstechnisch misschien toch wel heel interessant. Dit verhaal werd gevolgd door een verhaal over Google optimizer, en de integratie daarvan in Magento.

Na de zeer goed verzorgde lunch was het tijd voor de presentatie van Evert Jan Hooijer van dop.nu. Hij heeft onder andere de Buckaroo plugin voor magento gemaakt, en is geïnteresseerd in het maken van een koppeling tussen Magento en het SQL-Ledger, een open source boekhoud pakket.

Daarna volgde een duo presentatie van Rens de Groot van 123betaal.nl en Jisse Reitsma van Jira. Rens is bezig met een eigen psp (payment solution provider). Jisse, die de magento-integratie voor 123betaal.nl heeft gemaakt legde kort uit wat voor problemen hij was tegen gekomen met het maken van deze module. Dit was voor de meeste mensen wellicht iets te technisch, maar voor mij als developer interessant. Rens had ook nog een verhaal over QRID en de mogelijkheden ervan.

Om 16.00 was het dan eindelijk tijd voor de keynote speach van Roy Rubin. Ondanks wat problemen met de powerpoint presentatie wist hij toch kort en bondig uit te leggen hoe Magento was ontstaan, en wat we in de toekomst allemaal wel en niet kunnen verwachten. Een leuk weetje vond ik dat Magento eigenlijk is ontstaan uit frustratie met het gebruik van osCommerce. Voordat Varien aan Magento begon, werd veel met osCommerce gewerkt. Dit pakket was echter in hun ogen niet toereikend voor de toekomst. Het doel wat ze voor ogen hebben is om het allerbeste en meest schaalbare eCommerce systeem ter wereld neer te zetten, maar ook niet meer dan dat. Wel werken ze aan optimale ondersteuning om Magento te koppelen aan externe boekhoudpakketten.

De dag werd afgesloten met een technisch verhaal van Yoav Kutner, een van de developers van Magento. Hij wees nogmaals op de grote mogelijkheden en schaalbaarheid van Magento. Ook legt hij uit hoe je uitbreidingen en aanpassingen kan maken en toch kan profiteren van de updates van Magento.

7 Comments