Elke webshop-eigenaar krijgt ermee te maken: er moeten aanpassingen voor producten en pagina’s worden doorgevoerd, maar die mogen niet meteen online staan. Gelukkig biedt Magento Enterprise hiervoor een oplossing, namelijk Content Staging. Hiermee bouw je eigenlijk gewoon een testwebsite. Met deze functionaliteit is het mogelijk om aanpassingen klaar te zetten en te testen zonder dat ze zichtbaar zijn voor klanten op de website. Dit artikel geeft een overzicht van de mogelijkheden, compleet met praktijkvoorbeelden om ze toe te passen. We leggen de instellingen uit, zodat je er meteen mee aan de slag kunt, en noemen aan het eind een paar punten waar je rekening mee moet houden.

Hoe werkt Content Staging?

De testwebsite die je in Magento Enterprise kunt maken, is eigenlijk een automatisch gegenereerde kopie van een website of winkelzicht in Magento. Nadat je dit winkelzicht hebt aangemaakt en geconfigureerd, kan het als elk ander winkelzicht normaal worden benaderd. Ook kun je er content aan koppelen. Het enige verschil is dat Magento bijhoudt welke wijzigingen er per winkelzicht worden gedaan. Als je helemaal klaar bent, biedt Magento de mogelijkheid om in een keer alle wijzigingen van een winkelzicht te migreren naar een winkelzicht dat live staat.

Mogelijkheden uitgelicht

Doordat er een extra winkelzicht beschikbaar is om te testen, kun je alles aanpassen wat je met een normaal live winkelzicht ook kunt. Je kunt bijvoorbeeld verschillende systeemconfiguraties testen, zoals voor betaalmethodes. Ook kun je “CMS Blocks” toekennen om alle content - afbeeldingen en teksten - te bekijken voordat de testwebsite live gaat. Je kunt volledige CMS-pagina’s aanmaken en toevoegen. Je kunt productgegevens en categorieën aanpassen en testen op de testwebsite. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Als alle aanpassingen zijn gedaan en goedgekeurd, kunnen ze in een keer worden overgezet naar de live website.

Hoe stellen we dat in?

Het opzetten van een testwebsite met Content Staging

Om gebruik te maken van een testwebsite, moet deze mogelijkheid binnen Magento worden geactiveerd. Dit kan via System > Configuration -> General. Onder Staging Websites doe je de basisconfiguratie.

Automatically Create Entry Points for staging websites: deze waarde zet je op YES, zodat wijzigingen kunnen worden gekoppeld aan een Staging website. Komt de testwebsite op een apart domein te staan, dan zet je deze waarde op NO.

Folder Name for Entry Points: als bovenstaande waarde op YES staat, kun je hier de map opgeven waarin tijdelijke bestanden worden geplaatst. Deze folder moet schrijfrechten hebben.

Close Website During Merge or Rollback: hiermee stel je in of de website offline moet zijn op het moment dat er content wordt verplaatst vanuit de testsituatie naar live.

Landing Page: wordt de website gesloten, dan kun je hier aangeven welke pagina bezoekers te zien krijgen.

Opzetten-van-een-testwebsite-in-Magento-Enterprise.png

Je kunt zo veel testwebsites in Magento Enterprise aanmaken als je nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat hoe meer testwebsites er worden aangemaakt, des te zwaarder de Magento installatie wordt.

Het aanmaken van een nieuwe testwebsite kan via System > Content Staging -> Staging Websites. Als er al eerder testwebsites zijn aangemaakt, wordt er een overzicht getoond van alle beschikbare testwebsites.

Met de knop Add Staging Website voeg je een nieuwe testwebsite toe. Om te beginnen geef je een Source Website op. Dit is de website waaraan de testwebsite wordt gekoppeld. Daarna worden alle specifieke opties getoond die je nog moet instellen.

Master Website Code: dit is de interne naam voor de testomgeving.

Staging Website Code: dit is de unieke code waarop de testwebsite beschikbaar is. Het veld wordt standaard aangevuld met een gegenereerde naam. Je kunt een andere naam opgeven die nog niet voorkomt.

Staging Website Name: dit is de naam van de testwebsite. De naam wordt standaard gegenereerd, maar kan worden aangepast.

Frontend Restriction: hier geef je aan voor wie de testwebsite beschikbaar is. Standaard zijn een gebruikersnaam en wachtwoord vereist. Je kunt ook bepalen dat de testwebsite toegankelijk is voor iedereen of juist voor niemand.

HTTP Login: gebruikersnaam om in te loggen op de testwebsite HTTP Password: wachtwoord om in te loggen op de testwebsite

Nieuwe-testwebsite-aanmaken-in-Magento-Enterprise.png

Gebruikmaken van de testwebsite

We hebben nu alles voorbereid om aan de slag te kunnen met de testwebsite. Vanuit het Staging Websites overzicht kan rechtstreeks op een testwebsite worden geklikt.

Staging-websites-in-Magento-Enterprise.png

Toevoegen van producten op de testwebsite

Het is heel eenvoudig om producten toe te voegen aan alleen de testwebsite. Je doorloopt eerst de normale stappen voor het toevoegen van een product. Bij het tabblad Websites kies je voor de testwebsite die is aangemaakt. Door alleen de testwebsite aan te vinken, is het nieuwe product alleen daar beschikbaar.

Toevoegen van teksten en afbeeldingen op de testwebsite

Ook teksten en afbeeldingen kun je aan de testwebsite toevoegen. Voor CMS pages kan dit simpel door een CMS-pagina aan te maken en deze te koppelen aan het specifieke winkwelzicht voor de testwebsite. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de statische blokken. Zo kun je pagina’s en contentblokken eerst bekijken op de testwebsite zonder dat bezoekers er iets van zien.

Van test naar echt

Als je alle gewenste aanpassingen op de test website klaar hebt staan, kun je ze overzetten naar de productiesite. Dat kan op twee manieren gebeuren: handmatig of automatisch. Uiteraard kun je alle wijzigingen handmatig doorvoeren. Automatisch houdt in dat je de overgang inplant en dat de wijzigingen op de ingestelde tijd live komen te staan.

Hiervoor ga je om te beginnen naar System > Content Staging > Staging Websites. Je kiest de testwebsite waarvan de wijzigingen moeten worden doorgevoerd op de productiewebsite. Via de Merge-knop begin je met het overzetten van data. Wees niet bang dat een druk op ‘Merge’ alles meteen online zet, want je krijgt eerst nog een scherm met specifieke informatie en instellingen voor het overzetten van de aangepaste gegevens.

Als eerste geef je aan of de aanpassingen op een bepaalde tijd of direct moeten worden doorgevoerd.

Daarna doorloop je een zogenaamde ‘mapping’ om te bepalen welke websites en welk winkelzicht van de testsituatie overeenkomen met welke website of welk winkelzicht in de productie-omgeving. Op basis van deze mapping wordt dan gekeken welke aanpassingen van de testwebsite moeten worden doorgevoerd.

Ook kun je aangeven welke specifieke gegevens moeten worden doorgevoerd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen systeemconfiguratie, categorieën, rechten, producten, CMS-pagina, CMS-blocks, winkelwagen prijsregels, polls en voorwaarden.

Tot slot is er een optie om een backup te maken voordat de wijzigingen worden doorgevoerd. Mocht er dan iets verkeerd gaan, dan kunnen de wijzigingen ongedaan worden gemaakt door de backup terug te zetten.

Content-configuratie-backup.png

Waar je op moet letten

Op de server moet een folder zijn waarin Magento specifieke testwebsite content kan opslaan. Is die folder er niet, dan zal Magento hier een foutmelding over geven.

Houd er rekening mee dat er voor elke testwebsite een aparte website wordt aangemaakt. Alle aanpassingen worden gedaan in dezelfde database als de webwinkel zelf. Zitten er veel producten en veel categorieën in de webshop, dan duurt het even voordat er een test website is aangemaakt. Ook prijsregels en product imports kunnen hierdoor zeer traag worden.

Verwijder geen producten van een testwebsite, want hiermee verwijder je de producten ook uit de ‘echte’ webshop.

Kies je ervoor om de testwebsite voor iedereen toegankelijk te maken, let er dan op dat deze dan wel wordt genegeerd door zoekmachines.

Conclusie

Met de uitgebreide mogelijkheden van Content Staging binnen Magento Enterprise kunnen Magento webshop-eigenaren snel en makkelijk aanpassingen doen op hun website zonder dat die meteen te zien zijn voor het grote publiek. Om bekend te raken met de verschillende stappen en aspecten van Merging en Staging adviseren wij om alle stappen eerst een paar keer uit te proberen in de testomgeving.

Dit is een artikel uit de reeks “Haal het beste uit uw Magento Enterprise Webwinkel“