Wat is er leuker dan een vriend of vriendin een cadeaubon van je favoriete webwinkel geven? Met de Gift Cards functie van Magento Enterprise kunt u uw klanten vanuit uw webwinkel deze mogelijkheid bieden. Bezoekers kunnen in uw webwinkel een cadeaubon kopen en deze schenken aan iemand anders, die de cadeaubon kan gebruiken om een bestelling in uw shop te betalen.

KEEP CUSTOMERS COMING BACK WITH GIFT CARDS Offering virtual or physical gift cards is a great way to keep customers coming back to your store. Enterprise Edition supports predetermined or variable values, and makes it possible for customers to add other payment options for purchases that exceed the card value. CONVERT RETURNS INTO FUTURE SALES WITH STORE CREDIT With Enterprise Edition, you have the option of offering customers store credit in lieu of returns. You can offer to apply the value of their refund toward a future purchase or refund it into their accounts.

Om met een paar voordelen te beginnen:

  • Bezoekers die een cadeaubon hebben, zullen vaker terugkeren naar uw winkel en nieuwe bestellingen plaatsen zo lang ze een tegoed hebben.
  • Uw webwinkel krijgt dankzij de Gift Cards meer naamsbekendheid, doordat uw klanten ze cadeau doen aan vrienden.
  • Bij aankoop zorgen de Gift Cards direct voor extra omzet. Ze moeten namelijk daadwerkelijk worden betaald. U heeft het geld binnen zodra een Gift Card verkocht is. Dit is overigens ook het verschil tussen een Couponcode en een Gift Card: een couponcode geeft korting op een bestelling en verlaagt in feite de omzet.

Drie soorten Gift Cards

Binnen Magento Enterprise zijn de volgende soorten Gift Cards beschikbaar:

  • een tastbare, bedrukte cadeaubon (Physical Gift Card)
  • een digitale cadeaubon (Virtual Gift Card)
  • een tastbare als digitale cadeaubon (Physical and Virtual Gift Card)

Voor alle varianten Gift Cards kunt u een vast bedrag of een eigen keuze opgeven. Bij een eigen keuze kan er een minimale en een maximale waarde gelden. Ook kunnen er een aantal waarden worden ingesteld als keuze.

Physical Gift Card

Een Physical Gift Card is een tastbare cadeaubon die op papier of bijvoorbeeld plastic kan worden uitgegeven. Bezoekers kunnen ze in de webshop bestellen. Ze geven daarbij de naam van de ontvanger en de naam van de gever op. Eventueel kunnen ze een leuke boodschap achterlaten. Als eigenaar van de webwinkel moet u er zelf voor zorgen dat er voldoende cadeaubonnen aanwezig zijn. Als de cadeaubon wordt besteld, voorziet u hem van een code en verstuurt u hem per post.

Virtual Gift Card

Een Virtual Gift Card is een digitale cadeaubon die na betaling per mail wordt verstuurd. Tijdens het bestellen geeft de klant het mailadres en de naam van de ontvanger op en ook zijn eigen gegevens, zodat de ontvanger weet van wie de cadeaubon afkomstig is. De gever kan ook een leuke boodschap achterlaten die in de mail zichtbaar is. Een digitale cadeaubon wordt automatisch gegenereerd en per e-mail aan de ontvanger gezonden zodra er betaald is.

Zowel Virtual als Physical Gift Card

Dit type Gift Card is een combinatie van beide en wordt zowel digitaal als per post verstuurd.

Het instellen en beheren van Gift Cards

U kunt allerlei aspecten van de Gift Cards voor uw webshop vastleggen in Magento Enterprise. Ga hiervoor naar [Systeem > Configuration > Gift Cards] en configureer de volgende basisinstellingen voor Gift Cards:

Gift Card Email Settings: bepaal welke medewerker van de webwinkel een mail krijgt als er vanuit een bestelling automatisch een nieuwe Gift Card wordt aangemaakt. Gift Card Notification Email Template: kies een template voor de mail die verstuurd wordt. Redeemable: bepaal of de Gift Cards kunnen worden omgezet in spaartegoed (Store credit). De verkregen spaarpunten kunnen later worden ingezet om (gedeeltelijk) een bestelling te betalen. Het voordeel hiervan is dat klanten die een digitale cadeaubon ontvangen, niet met de hand de code hoeven in te voeren. De code wordt automatisch toegevoegd aan het account, zodat het spaartegoed direct ingezet kan worden bij een bestelling. Ook is dit handig als een klant veel kleine aankopen doet. Lifetime (days):  stel de geldigheidsduur van een Gift Card in. Standaard staat de geldigheidsduur op 0, wat betekent dat de Gift Card niet verloopt. Allow Gift Message: geef aan of het mogelijk is een persoonlijke boodschap aan de Gift Card toe te voegen. Deze boodschap komt in de mail aan de ontvanger te staan en kan door de winkeleigenaar op de tastbare cadeaubon worden geprint. Dit maakt het krijgen van een cadeaubon extra feestelijk. Gift Message Maximum Length: bepaal de maximale lengte van de persoonlijke boodschap. Dit kan handig zijn als de mogelijkheden binnen uw backoffice/ERP pakket of in verband met het design van de cadeaubon beperkt zijn. Generate Gift Card Account when Order item is: bepaal wanneer de Gift Card door Magento wordt aangemaakt. Dat kan op twee momenten gebeuren: op het moment dat de order is voltooid en op het moment dat de order is betaald. Het beste is om deze op ‘betaald’ te zetten, zodat de cadeaubon direct na de betaling wordt verstuurd en actief is. Gift Card Email Sender: geef aan vanuit welk mailadres de digitale Gift Card wordt verstuurd naar de ontvanger. Gift Card template: kies het template voor de e-mail die wordt verstuurd naar de ontvanger van de Gift Card.

Behalve deze algemene configuratie-instellingen zijn er nog een aantal zaken die moeten worden ingesteld in Magento voor een goede werking van de Gift Cards.

Elke Gift Card wordt vanuit Magento gegenereerd met een unieke code. Deze code kan (automatisch) worden gemaild of op de tastbare cadeaubon worden geprint. Magento beschikt over een zogenaamde Gift Card Code Pool. Dit is in feite een grote verzamelbak met nog niet uitgegeven Gift Card codes. Alle Gift Cards die door Magento worden aangemaakt, komen vanuit deze Code Pool. De codes kunnen worden gegenereerd aan de hand van een aantal instellingen onder [Systeem > Configuration > Gift Cards > Gift Card Account General Settings].

Code Length: bepaal de lengte van de gegenereerde code. Code Format: bepaal of de gegenereerde codes cijfers, letters of beide kunnen bevatten. Code Prefix: bepaal met welke letters of cijfers de code altijd moet beginnen. Code Suffix: bepaal met welke letters of cijfers de code altijd moet eindigen. Dash every X Characters: bepaal om de hoeveel tekens er een - moet komen. Door het toevoegen van een – maakt u het voor de ontvanger makkelijker om de code in te voeren, als dat van toepassing is. New Pool Size: geef aan hoe veel codes er per keer gegenereerd moeten worden. Low Code Pool Treshold: geef aan wanneer het aantal gegenereerde codes bijna op is en wanneer er in dat geval een melding verschijnt.

Met de knop ‘Generate’ kunnen er nieuwe codes worden gegenereerd. Het is belangrijk dat de codes zijn gegenereerd voordat de cadeaubonnen worden verkocht.

Voorbeeld van gegenereerde codes:

Gift Cards toevoegen aan uw winkel

We hebben gezien dat er drie soorten Gift Cards zijn: een tastbare, een digitale en een combinatie van deze twee. In Magento is een Gift Card een product met een aantal verplichte productkenmerken. Zoals ieder ander product kan de Gift Card worden toegevoegd aan de winkel. Ga hiervoor naar [Catalog > Manage Products] en klik op Add Product. Hier kunt u kiezen voor Gift Card als producttype. Vul de gegevens in zoals altijd bij een product. In plaats van een veld voor de prijs onder ‘prices’ kunt u hier de Gift Card waarden instellen. U kunt verschillende bedragen toekennen. Als u dat doet, ziet de klant die een Gift Card wil kopen, dit straks als een dropdown selectie. Ook kunt u bepalen dat de klant zelf een gewenst bedrag kan invoeren, waarvoor u een minimum- en een maximumbedrag kunt vastleggen. Ook kunt u een specifiek bedrag voor een webwinkel of winkelzicht aangeven.

Vergeet niet de voorraad Gift Cards goed in te stellen, oftewel het maximale aantal Gift Cards dat verkocht kan worden. Dit staat los van het aantal codes dat beschikbaar is in de Code Pool. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u 100 Gift Cards heeft besteld bij de drukker. Als er meer Gift Cards worden verkocht dan er codes beschikbaar zijn, zullen nieuwe codes handmatig moeten worden aangemaakt.

Bij Gift Card Options kunt u een aantal specifieke opties instellen. Bij Card Type geeft u aan welk type Gift Card u wilt verkopen. Per Gift Card kunt u hier aangeven of de cadeaubon omgezet kan worden in spaarpunten. Zet hiervoor Redeemable op Yes. Bij Lifetime stelt u in hoe veel dagen de cadeaubon geldig is en bij Allow Message bepaalt u of er een boodschap kan worden opgegeven. Tot slot kunt u voor dit product nog een andere e-mailtemplate kiezen.

Het bestellen van een Gift Card

Op het moment dat er een Gift Card wordt besteld en de order wordt afgerond, zal Magento de Gift Card aanmaken en activeren. De code voor deze Gift Card komt uit de Gift Card Code Pool. Alle geactiveerde Gift Cards zijn te vinden in Magento onder [Customers > Gift Card Accounts]. Daar staat een overzicht van de Gift Cards met onder andere de status en wanneer ze zijn aangemaakt. Daarnaast is het bedrag ook te zien. Door op een regel te klikken, kunt u de Gift Card aanpassen.

Vanuit Gift Card Accounts kunt u ook handmatig nieuwe Gift Cards aanmaken.

Orders die betaald zijn met een Gift Card, kunnen niet worden terugbetaald. De Credit Memo’s zijn in dit geval niet beschikbaar. De bestelling moet worden geannuleerd en de beheerder moet handmatig de Gift Card ophogen of een nieuw spaartegoed toevoegen aan het account van de klant.

Kansen voor uitbreidingen

Naast de standaardfunctionaliteit van de Gift Cards zijn er een aantal kansen voor uitbreidingen. Zo is het standaard niet mogelijk om een groot aantal Gift Cards aan te maken en te exporteren, zodat ze door de winkeleigenaar geautomatiseerd verwerkt kunnen worden. Magento Enterprise is wel bij uitstek geschikt om hiervoor een uitbreiding te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met de drukker om mooie cadeaubonnen uit te geven, of een koppeling met een ERP pakket.

Gezien de vele mogelijkheden zijn de Magento Enterprise Gift Cards een mooie aanvulling op uw webwinkel. Er is van alles mogelijk en als u het goed aanpakt, kunt u een hogere conversie realiseren. Bovendien kan de inzet van Gift Cards leiden tot een verbeterde klantenbinding en een grotere naamsbekendheid.

Dit is een artikel uit de reeks "Haal het beste uit uw Magento Enterprise Webwinkel"