Moe maar voldaan zijn Tjitte Folkertsma en Caspar Hardholt teruggekeerd van de zesde Magento Imagine conferentie in Las Vegas. Met twee prijzen op zak en vol trots zijn ze inmiddels weer op de thuisbasis in Groningen aangeland. Een intensieve week met veel presentaties, internationale gastsprekers, uitgebreide netwerkmomenten, maar vooral heel veel (E-)commerce!

Las Vegas

“Een fascinerende stad met veel glitter en glamour”, vertelt Tjitte Folkertsma, die nog moet bijkomen van de terugreis. “Las Vegas heeft overdag een compleet andere uitstraling dan ‘s nachts. Maar dat Amerikanen evenementen kunnen organiseren is wel duidelijk! Het waren vermoeiende dagen maar tegelijkertijd was het ook enorm inspirerend. Developers, merchants, solution partners, commerce experts, gastsprekers. Alle disciplines uit de internationale (E-)commerce business waren er breed vertegenwoordigd. En niet te vergeten een aantal van onze genomineerde klanten. Al met al een fantastische week waarin we onze klanten en MediaCT weer goed op de kaart hebben gezet.”

Terugblik Magento Imagine

Magento organiseert jaarlijks Magento Imagine in Las Vegas. Dit is het grootste internationale Magento congres. Meer dan 2500 (E-)commerce experts wisselen drie dagen lang intensief kennis en ervaringen uit over de laatste (E-)commerce en Magento ontwikkelingen.

We Are Magento

Voor Magento was 2015 een belangrijk jaar. Misschien zelfs wel het belangrijkste jaar in het relatief korte bestaan van het bedrijf. Magento was een aantal jaren onderdeel van eBay, totdat het in 2015 werd losgekoppeld. Investeringsmaatschappij Permira werd aangetrokken en zorgde voor de middelen die Magento nodig had om nieuwe stappen te kunnen maken. Permira heeft omvangrijke internationale investeringen lopen en staat bekend om haar strategische, relatief langdurige investeringen. In de loop van 2015 kwam er steeds meer duidelijkheid in de nieuwe strategie, koers en het Leadership Team van Magento. Imagine 2016 bleek de kick-off te zijn voor een nieuwe fase in haar bestaan.

Mark Lavelle, de nieuwe CEO van Magento, gaf tijdens de General Keynote een verfrissende speech op een manier die we nog niet eerder gezien hadden. Lavelle is duidelijk een sterke, inspirerende leider. Duidelijk en concreet, op een menselijke en zelfs nederige manier. Zijn speech gaf de aanwezigen een gemeenschappelijk doel. Precies wat je van een goede leider zou verwachten. ‘We Are Magento’ is het credo van Imagine. Het bedrijf Magento en de Community: jij en wij. En dat is precies hoe het voelt.

Wij hadden het voorrecht om Mark persoonlijk te ontmoeten. We hebben hem leren kennen als een open, benaderbaar persoon die enorm trots is op Magento en de Community. Een man van het product. Iemand die keuzes durft te maken en - naar ons idee - zal zorgen voor verbintenis.

Magento Enterprise Cloud Edition

Eén van de uitkomsten van de nieuwe strategie van Magento is Magento Enterprise Cloud Edition. Een compleet nieuwe oplossing, die Cloud hosting biedt voor Magento Enterprise Edition via een Platform as a Service (PaaS). Hiermee wordt Magento geen hosting-leverancier, maar gebruikt zij Amazon Web Services (AWS) om haar PaaS-oplossing aan te kunnen bieden en te kunnen concurreren tegen andere SaaS e-commerceplatformen, zoals Demandware en Shopify.

Dit houdt in dat een reeks oplossingen wordt aangeboden als een platform ‘as is’, waarop de Magento Enterprise Edition installatie plaatsvindt. Een Solution Partner, zoals MediaCT, heeft de volledige controle over de installatie en gebruikt het hostingplatform en de bijbehorende tools om Magento uit te rollen.

Verder biedt het PaaS-platform ontwikkelaars nieuwe en verbeterde mogelijkheden om Magento en gerelateerde applicatie(s) optimaal te kunnen beheersen.

Voor technisch-onderlegde mensen willen we graag de termen ‘Continuous integration’ (CI), ‘Rapid Deployment Tools’ en ‘Dev Life Cycle Management’ noemen. Dat zijn zaken waar wij als gepassioneerde techneuten erg blij van worden! Voor de hosting is Magento een partnership aangegaan met Amazon waardoor Magento-webshops internationaal razendsnel geserveerd kunnen worden. Verder is Magento partnerships aangegaan met technische tools, zoals Fastfly voor CDN en Ddos-preventie, en Blackfire.io en New Relic voor performance monitoring.

Magento Enterprise Cloud Edition wordt aangeboden als een all-in-one oplossing, inclusief de Magento Enterprise Edition licentie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Schematische weergave Magento Enterprise Cloud Edition

Schematische weergave Magento Enterprise Cloud Edition

Lancering Magento 2.1

Zoals verwacht, werd Magento 2.1 officieel gelanceerd op de Imagine conferentie. Deze versie van Magento was al eerder aangekondigd en past binnen de ambitie van Magento om elke kwartaal een nieuwe versie van hun product te lanceren. We zijn zeker onder de indruk. Op basis van onze eerste inventarisatie lijkt de nieuwe versie niet alleen alle toegezegde functionaliteiten te bevatten; ze zijn ook nog eens zeer volledig uitgewerkt. Deze maand (april) komt release 2.1 beschikbaar. Deze zal de volgende functionaliteiten bevatten:

Staging & Preview

Deze functionaliteit maakt het mogelijk om wijzigingen in producten, categorieën, content, banners, promoties, prijzen en thema’s te bekijken vóórdat ze voor bezoekers zichtbaar zijn. Het is nu mogelijk om vooraf een hele campagne op te zetten en deze voor een bepaalde periode (eind en start datum) klaar te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe collectie of een actie. Daarnaast is het mogelijk om via de previewfunctie wijzigingen per datum of per campagne te bekijken, zodat zichtbaar wordt hoe de productiesite er op een bepaald moment uit komt te zien. Een absoluut pluspunt hierbij is de toevoeging van een overkoepelend staging dashboard, waarin alle wijzigingen centraal wordt weergegeven.

Verbeterde zoekfunctie (Elasticsearch)

De Magento Enterprise versie wordt uitgebreid met Elasticsearch, de meest gebruikte zoektechnologie wereldwijd. Deze zoektechnologie zorgt voor verbeterde relevantie en zoekresultaten voor verdere conversie-optimalisatie.

Order Management voor omni-channel spelers

Naast de nieuwe versie van Magento hebben we ook een uitgebreide demo gehad van het nieuwe Commerce Order Management platform, dat de kern vormt voor bedrijven met een omni-channel strategie. Deze oplossing verbindt alle verkooptransacties aan fulfilment kanalen en ontvangt en verwerkt de informatie van elk kanaal en iedere individuele order.

Dit modulaire platform is ontworpen voor het managen van je bestellingen, voorraad en fulfilment. Wij zien dit nieuwe platform als een interessante toevoeging aan het productassortiment van Magento en zullen deze ontwikkeling dan ook scherp in de gaten houden.

Extensie Marktplaats (vervanger Magento Connect)

Op Imagine werd ook de nieuwe marktplaats gelanceerd. Hier kunnen ontwikkelaars, webwinkeleigenaren en partners vele extensies vinden voor het uitbreiden van de functionaliteiten van hun webwinkel. De nieuwe extensiemarkt heeft een verbeterde navigatie, een krachtigere zoekfunctie en een veel strengere kwaliteitsbewaking. Zo worden in de nieuwe marktplaats alleen nog extensies opgenomen die vooraf op verschillende punten door Magento beoordeeld zijn. In de nieuwe Marktplaats zijn al ruim 150 goedgekeurde extensies beschikbaar en dit aantal breidt zich zeer snel uit.

Bekijk hier de nieuwe marktplaats.

Transparante roadmap voor doorontwikkeling

Verder werd de roadmap van Magento 2 voor het aankomende jaar gepresenteerd. Voor elk kwartaal staat een nieuwe versie gepland. Voor ons was één van de belangrijkste conclusies van de conferentie het uitgesproken voornemen van Magento om transparanter te zijn en de community meer te betrekken bij alle ontwikkelingen in en rondom Magento.

Dit wordt steeds meer in de praktijk gebracht en dat is iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Ontwikkelaars, webwinkeleigenaren en partners krijgen hierdoor veel beter inzicht in wat ze wel en niet van Magento kunnen en mogen verwachten. De releases voor 2016 zijn in hoofdlijnen als volgt gepland:

Kwartaal 2 = B2B Module

 • Super user account (bedrijfsaccount/autorisatie)

 • Prijsdifferentiatie en assortiment aanpassen per account

 • Offertes beheren & verwerken

 • Herhaal/snel bestelling

Kwartaal 3 = Managen van de content

 • WYSIWYG verbeteren

 • Visueel contentbeheer

 • Verbeteren van beheerinterface

 • Blogfunctionaliteit

Kwartaal 4 =  Verbeteren beheer & gebruikerservaring

 • Uitgebreide rapporten en analytics

 • Meer mogelijkheden voor promoties

 • Verfijnde personalisatie en segmentatie

Awards! Beste B2B experience én Spirit of Excellence

Voordat we afreisden naar Las Vegas hadden we al gehoord dat we als solution partner van vier van onze klanten genomineerd waren voor de Magento Awards. Dit was al een hele eer maar we hoopten natuurlijk wel een beetje dat er een award mee zou gaan naar Nederland.

En dat is gelukt! Onze klant Gallagher won de award ‘Best B2B User Experience’. Zo trots!

Maar daar bleef het niet bij. Een dag later werden we compleet verrast door een andere prijs, de ‘EMEA Spirit of Excellence Award’, die wordt uitgedeeld aan Magento-partners die innoveren, groeien, een grote toewijding tonen en uitmuntende kwaliteit leveren aan het Magento ecosysteem. We moesten er zelfs een beetje van blozen.

De 2 gewonnen awards: ‘Best B2B User Experience’ en ‘Spirit of Excellence’ 2016

De 2 gewonnen awards: ‘Best B2B User Experience’ en ‘Spirit of Excellence’ 2016

Caspar en Tjitte nemen de Best B2B User Experience award in ontvangst.

Caspar en Tjitte nemen de Best B2B User Experience award in ontvangst.

Caspar en Tjitte nemen de Spirit of Excellence award in ontvangst

Caspar en Tjitte nemen de Spirit of Excellence award in ontvangst

Tot slot: Bedankt!

Na zo’n klapper kon onze Imagine conferentie natuurlijk niet meer stuk! Dank aan Magento voor het organiseren van de beste Magento-conferentie tot nu toe. Dank aan alle geweldige mensen die we hebben mogen ontmoeten, en last but not least, dank aan onze klanten met wie wij zulke mooie Magento-cases mogen ontwikkelen.

WE ARE MAGENTO! Vegas see you next year!

Lees hier het Imagine blogartikel van Magento