Eindelijk was het zo ver, MagentoLive Europe! Het tweedaagse evenement, gehouden in Barcelona, stond volop in het teken van innovatie en ontwikkelingen binnen de e-commerce sector. Tijdens de verschillende sessies werd er onder andere gesproken over Customer Journeys, Omnichannel, Magento 2.3 en natuurlijk Progressive Web Apps.

magentolive4.png

De overname door Adobe

Een van de meest spraakmakende gebeurtenissen eerder dit jaar was de overname van Magento door Adobe. Lange tijd bleef het onduidelijk wat dit precies voor Magento zou betekenen. Tijdens de eerste keynote was de eer aan Mark Lavelle, CEO van Magento, om verder op dit onderwerp in te gaan. Na een korte inleiding nam ook Shantanu Narayen, CEO van Adobe, plaats op het podium en konden de vragen eindelijk beantwoord worden. Adobe is natuurlijk al een grote speler in de markt van content creation, en met Magento in haar portfolio hoopt Adobe de krachten te bundelen zodat dit kan worden doorgezet binnen de e-commerce wereld, of zoals Adobe het omschrijft: make every experience shoppable.

Magento 2.3

Deze versie laat inmiddels alweer een tijdje op zich wachten, maar ons geduld wordt dan eindelijk toch beloond: Magento gaf tijdens de eerste keynote aan dat de release gepland staat voor November 2018. Wat we allemaal kunnen verwachten van de nieuwe versie lees je hieronder.

Multi-Source Inventory

Een van de nieuwe features in Magento 2.3 is de Multi-Source Inventory (MSI). MSI zorgt ervoor dat de voorraad over meerdere locaties kan worden verdeeld, en dat de voorraad geoptimaliseerd gedistribueerd en beheerd kan worden. Daarnaast is MSI het grootste project dat samen met de community ontwikkeld is. Ten opzichte van de versie die tijdens Imagine (April 2018) werd gepresenteerd zijn er veel optimalisaties doorgevoerd om het klaar te stomen voor Magento 2.3.

magentolive3.png

Page Builder

En dan is er natuurlijk nog de Magento Page Builder. Met behulp van de Page Builder wordt het makkelijker om de content binnen Magento pagina’s te beheren. De Page Builder biedt een intuïtieve WYSIWYG editor waarmee er door middel van drag-and-drop binnen een mum van tijd een pagina kan worden gebouwd. Magento 2.3.0 zal beschikken over de Beta versie, de volledige versie volgt in een later stadium.

PWA Studio

Verder heeft Magento aangekondigd bezig te zijn met een toolkit waarmee een Progressive Web App (PWA) kan worden gebouwd. PWA is een techniek waarbij een app-achtige ervaring wordt nagebootst in de browser. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een PWA wordt er enkel nog de relevante data opgehaald, wat ervoor zorgt dat elke verbinding geniet van een snel-functionerende webshop. Verder kan PWA offline worden gebruikt en kunnen er push notificaties worden gestuurd naar de gebruiker. Eerder schreven we hier al een uitgebreid artikel over, lees dat artikel hier.

Het wordt makkelijker

Naast de bovengenoemde features, die vooral het leven van de eindgebruiker makkelijker maken, brengt de nieuwe versie ook nog verschillende andere verbeteringen mee voor het stroomlijnen van het ontwikkelproces. Hiermee laat Magento zien echt te investeren in het nóg beter maken van het ecosysteem. Zo bevat de laatste versie meer dan 1800 bugfixes en tientallen beveiligings- en performance verbeteringen.

Avondprogramma

Naast de sessies gedurende de dag werden er ‘s avonds nog verschillende evenementen gehouden. De eerste avond van het evenement was er een feest in het Fairmont Hotel. Verder organiseerden verschillende bedrijven ook nog hun eigen evenement. Zo werden wij, samen met onze klanten, uitgenodigd voor de Byte Borrel. Een leuke manier om eens in een andere setting met elkaar te praten.

Op de fiets door deze wereldstad

Samen met onze klanten verkenden wij de wereldstad op de fiets. Voorafgaand kregen we de keuze uit twee verschillende routes: de Sagrada familia route, en de, eh…, niet-Sagrada familia route. Aangezien wij op de eerste dag de Sagrada familia al snel even hadden bezocht, kozen wij voor de laatste. Dit bracht ons onder andere langs het voormalig Olympisch dorp, het Parc de la Ciutadella en het Columbus Monument. Stuk voor stuk prachtige artefacten van de rijke historie van de stad.

magentolive2.png

Op bezoek bij Magento

Na een heerlijke lunch op een terras onder de Spaanse zon, stond er nog een bezoek aan het Magento HQ op de planning. Wij werden hier ontvangen door Sander Schoenmakers, verantwoordelijk voor Customer Success bij Magento. Na een korte zoektocht hadden wij de ingang gevonden en kon de rondleiding beginnen. Erg leuk om te zien hoe Magento het kantoor heeft ingedeeld, zo heeft Magento er voor gekozen om de kantoren ruim op te zetten. De rondleiding eindigde in de kantine, waarna wij na een lekkere snack, de reis terug naar Nederland begonnen.


Bekijk hieronder nog een aantal foto’s van tijdens en rondom Magento Live Europe!