Het Winterswijkse Obelink is een begrip in de wereld van tenten, kamperen en outdoor. Van de start als een kleine eenmanszaak in 1959, omvat Obelink nu een zaak van 65.000m2 en een succesvolle webshop, met het breedste assortiment in outdoor van Europa. Een buitengewone prestatie, te danken aan 50 jaar ondernemen met visie. Maar hoe richt je je met zo’n succesvol verleden op een succesvolle toekomst? Een toekomst waarin steeds meer afhankelijk is van verbonden systemen en de race om daarin flexibel te zijn.

old-new.jpg

Toekomstbestendigheid was voor Obelink al een reden om over te gaan op Magento 2. De moderne architectuur en API zorgen dat Magento 2 modulair aangepast kan worden. Wanneer een component niet meer aan toekomstige eisen voldoet, kan deze vervangen worden. Denk bijvoorbeeld aan de nu opkomende PWA front-end. Een compleet nieuwe voorkant draait via de API op de beproefde Magento achterkant.

Als MediaCT vonden we het fantastisch om met Obelink te mogen samenwerken aan hun vernieuwde e-commerceplatform. Maar het wekte ook vragen op. Obelink wilde een stap verder dan alleen hun webshop vernieuwen. De overgang naar Magento 2 bood de perfecte kans om met een schone lei het IT-landschap uit te denken. Hoe verbind je dit nieuwe e-commerce platform met de rest van het IT-ecosysteem? Hoe kun je het gehele landschap aan systemen modulair maken? Hoe ben je voorbereid om snel te verbinden met nieuwe systemen en platformen?

Deze vragen kwam niet uit het niets. Zoals veel organisaties had Obelink bij aanvang van het project al een complex netwerk aan systemen in gebruik:

 • Enterprise Resource Management (ERP) via BlueRetail

 • Warehouse Management System (WMS) via RealtimeWMS

 • Point of Sale (POS) kassa systeem via RetailVista

 • E-commerce via de Magento webshop

Daarnaast leefde de wens om het beheer van de catalogus in een toegewijd product informatie management (PIM) systeem te hebben. Obelink heeft daarvoor het oog op Akeneo laten vallen. Dit klinkt nog enigszins behapbaar, maar wanneer je opsomt welke data deze systemen met elkaar moeten uitwisselen wordt de complexiteit al wat tastbaarder.

 • Productinformatie van PIM naar webshop, ERP en WMS

 • Productvoorraad van WMS naar ERP, van ERP naar de webshop;

 • Prijsupdates van PIM naar de webshop, ERP en WMS;

 • Bestellingen van webshop naar ERP, van ERP naar het WMS;

 • Klantgegevens van webshop naar ERP, van ERP naar de webshop;

 • Pakketverzendingen van het WMS naar het ERP, van het ERP naar de webshop;

 • Spaarkaarten en giftcards van ERP naar WMS;

 • Spaarkaart- en giftcardupdates van ERP naar webshop, van webshop naar ERP.

Waar begin je, met zo’n grote wensenlijst?

Voor iedere datastroom is een stuk custom businesslogica nodig. Een vol pakket aan eisen over de verwerking en uitwisseling van de data:

 • Informatie moet worden uitgewisseld, maar op uiteenlopende intervallen. Voorraad moet zo snel mogelijk bijgewerkt worden. Verrijkte productdata hoeft niet continu bijgewerkt worden.

 • De benodigde informatie is verdeeld over meerdere systemen. Data uit verschillende bronnen moet daarom worden opgehaald en gemigreerd.

 • Informatie moet aangepast worden in meerdere systemen die op hun beurt ook informatie uitwisselen. Een ‘infinite loop’ van data uitwisseling moet voorkomen worden.

 • Datastructuren en velden moeten worden omgevormd, zodat een ander systeem ze uit kan lezen. Bijvoorbeeld: van puntgescheiden naar kommagescheiden prijzen, van simpel naar configurabel product en terug, of het aanpassen van adres-structuren naar de eisen van de verschillende systemen.

 • Niet ieder systeem kan op ieder moment data aanleveren.

In één woord: uitdagend!

Begrensde mogelijkheden

magement.jpg

Voor Obelink was het duidelijk dat het huidige landschap tegen de grens van zijn mogelijkheden liep. Verschillende systemen waren verantwoordelijk voor het uitwisselen van deze belangrijke data, terwijl geen van deze systemen daar echt voor gemaakt was. Elk systeem ‘improviseert’; met verschillende scripts en aanpassingen doet het z’n best om data uit te wisselen met afhankelijke systemen. Gevolgen hiervan zijn:

 • Wat de scripts en aanpassingen dagelijks doen, is moeilijk inzichtelijk te krijgen. De werking van een informatie uitwisseling is een ‘black box’. Gaat alles wel goed? Eigenlijk weten we het niet.

 • De directe afhankelijkheid tussen systemen, zorgt dat een probleem in systeem A, ook systeem B kan blokkeren. Bijvoorbeeld: het kassasysteem kan niet verder omdat het ERP de spaarpunten niet kan aanleveren.

 • De uitwisseling is een belasting op systemen die hier niet voor zijn bedoeld.

 • Aansluiten op nieuwe systemen vraagt om meer scripts en maatwerk. Het web raakt steeds ingewikkelder, duurder, afhankelijker, ondoorzichtiger en overbelast.

Bij MediaCT herkennen we de uitdagingen van Obelink. Sterker nog, de meeste organisaties verkeren in een dergelijke situatie: een netwerk van vele systemen waar ad hoc verbindingen tussen gemaakt zijn. Begrijpelijk, meegaan met de tijd vraagt vaak om pragmatische improviseren. Maar, wanneer je zoals Obelink over een robuust IT-landschap voor de toekomst gaat nadenken, moet je een stap verder. Data- en informatiestromen moeten een eersterangs burger worden. Bij MediaCT maken we daarvoor gebruik van Magement, het data-integratieplatform.

server.jpg

Magement: de spin in het web

Met Magement zetten we het eerder geschetste beeld op zijn kop. In plaats van systemen die data-uitwisseling ‘er een beetje bij doen’, komt er een centrale hub die je datastromen dedicated managed. Een platform dat ontwikkeld is om dit slim te doen en specifieke tools daarvoor aan boord heeft. Bekende termen hiervoor zijn ‘Enterprise Service Bus’ (ESB), iPaas of ETL platform. Met deze spin in het dataweb kon Obelink naar wens de flow van data tussen systemen inrichten.

 • De inrichting van datastromen via Magement maakt het geheel overzichtelijk. Maar, het centraliseren van de datastromen op een toegewijd platform biedt meer dan alleen overzicht:

 • Doordat systemen niet direct van elkaar afhankelijk zijn, is het geheel minder foutgevoelig. Kassasystemen in de winkel kunnen bijvoorbeeld offline raken. Wanneer ze weer ‘up’ zijn, werkt Magement ze bij met de benodigde informatie.

 • Doordat systemen niet zelf verantwoordelijk zijn voor uitwisseling, kan er modulair gewisseld of bijgeplaatst worden. Klantinformatie ook naar een CRM? Over naar een ander ERP? Magement maakt dit mogelijk.

 • Voorraad heeft regelmatiger updates nodig dan productattributen. Deze datastromen worden daarom apart geconfigureerd om hier rekening mee te houden. Andere systeem hoeven hier niet aan te denken, en hebben zo maximaal resources om hun kerntaken uitvoeren.

 • Waar nodig kunnen datastromen worden samengevoegd binnen Magement. De businesslogica voor het correct samenvoegen en omvormen wordt binnen Magement uitgevoerd, en de data doorgezet naar andere systemen in het landschap.

 • Magement’s dashboard geeft 24/7 inzicht in de staat en werking van datastromen. Geen ‘black boxes’ meer; direct duidelijkheid over de staat van producten, orders en andere kritieke data.

dashboard.jpg

Klaar voor de toekomst

De nieuwe infrastructuur is robuust en flexibel. Veel van de essentiële datastromen lopen al via het Magement platform. Ondertussen wordt het landschap steeds verder verbonden en uitgebreid. De weg staat open om nieuwe platformen via Magement te verbinden. Het is dit flexibele aanpassingsvermogen van Magement, wat Obelink’s IT-landschap toekomstbestendig maakt. Want naar welke digitale trends je ook kijk: van chatbots tot nieuwe sociale platformen en markten, van big data tot sociale media tot omnichannel en Internet of Things, álles draait om data. Alles begint met jouw data en systemen op slimme wijze in verbinding te brengen met nieuwe systemen.

Kortom: data is een van de waardevolste ‘assets’ van een modern bedrijf. Het verdient een toegewijd platform. De slagkracht hebben om effectief te verbinden met nieuwe platformen, is een enorm concurrerend voordeel. Magement geeft Obelink en MediaCT die mogelijkheid, zodat we niet alleen verbinden met de systemen van nu, maar ook met de honderden die nog gaan komen.


We helpen je graag verder met je data-integratie vraagstukken