Donderdag 20 september 2018 vond ShoppingToday plaats in DeFabrique in Utrecht. ShoppingToday is een event dat in het teken staat van de toekomst op het gebied van digitale retail. Met veel verschillende sprekers en prikkelende casestudies werd er een mooi programma gepresenteerd. Er werd veel kennis gedeeld, en dit willen we graag met je delen. Lees snel verder over de ervaringen van Client Services Manager Tabitha Karta!

ShoppingToday 2018 MediaCT

Op een evenement zoals ShoppingToday worden er vaak case studies gepresenteerd. We bespreken een aantal presentaties en de interessante punten die je mee kunt nemen zodat je bent voorbereid op shopping tomorrow.

Webshop performance met Tom Coronel

Dat performance belangrijk is om conversie te verhogen is bij velen bekend. Dit bevestigde Tom Coronel ook in zijn keynote. Onlangs werd het platform van zijn webshop Create2Fit gemigreerd van een maatwerksysteem naar Magento. Met hun oude maatwerkplatform ondervonden ze dat de het platform trager werd naarmate ze doorgroeiden, en dat is natuurlijk een bottleneck voor omzetgroei. Hiervoor was bij Create2Fit Magento de oplossing, een nieuw, sneller platform bij een stabiele hostingprovider. Meer advies van Tom Coronel: onderschat de waarde van een productvideo niet - zorg voor een simpele video met ondertiteling, veel mensen bekijken namelijk video’s zonder geluid!

Aansluitend was Tom Coronel aanwezig bij de Shopping Today College Tour, samen met Oscar Diele van Flinders en Wouter de Vries van YourSurprise. De boodschap van deze College Tour was simpel: “Doe waar je goed in bent en zorg ervoor dat je de beste wordt door je te specialiseren, hierbij is focus de sleutel tot succes.”

Twee keynotes van Bol.com

In de eerste keynote van Bol.com vertelde Tim Akkerman samen met Sam Warnaars over  “Mobile now, what’s next”. Ze bespraken onder andere de toekomst van de mobiele wereld en hoe de toekomst van de digitale wereld spraakgestuurd is. Denk hierbij aan Artificial Intelligence met mooie hulpmiddelen zoals Google Home en Amazon Alexa.

De tweede keynote werd gepresenteerd door Boukje Taphoorn, CMO van Bol.com. In haar presentatie ging ze dieper in op het veranderende consumentengedrag en verwachtingen in de retail. Ze besprak het gedrag van de consument, waarbij het snel en eenvoudig bestellen en uiteindelijk geleverd krijgen van producten essentieel is. Bijvoorbeeld hoe met voice shopping via Google Home last minute een cadeau kan worden besteld, zodat het binnen twee uur in Amsterdam kan worden geleverd. In deze keynote werden spraakgestuurde dienstverlening en voice shopping als de onmisbare onderdelen aangeduid om te kunnen voldoen aan het gemak van de consument.

De dag werd afgesloten met een presentatie van Albert Heijn met Michel Ruijterman. Ook bij Albert Heijn krijgt voice shopping een steeds prominentere rol. Dit kan bij Albert Heijn bijvoorbeeld via de Appie app, maar binnenkort mogelijk ook via het Appie Ei. Het Appie Ei is te vergelijken met een Google Home of Amazon Alexa, maar de focus ligt hierbij op het bestellen van boodschappen en het verlenen van service vanuit Albert Heijn. Bij een brainstormsessie in de ontwikkelfase van Appie Ei kwamen er ideeën naar voren zoals het “tot in de keuken” laten bezorgen van boodschappen, of terugkomen van je werk of vakantie en al je boodschappen al in huis hebben, en ze netjes opgeborgen terugvinden in de voorraadkast en koelkast. Zoals je leest, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Een hapje en een drankje tijdens het diner

Aansluitend aan ShoppingToday volgde een diner dat MediaCT samen met Hipex, Copernica, ROBIN HQ, Yellowgrape en Datatrics organiseerde. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er volop genetwerkt. Een geslaagd diner dat voornamelijk in het teken stond van netwerken en gezellig een vorkje prikken. Wil je hier een volgende keer bij zijn? Meld je dan aan voor de evenementen van MediaCT, dan kun je als onze gast mee naar een van de evenementen die MediaCT organiseert.


Op ShoppingToday was het onofficiële thema “Voice Shopping”. Hier hebben we onlangs een artikel over geschreven. Wil je hier meer over weten?
Lees dan verder in ons artikel “Voice shopping: dichterbij de klant dan ooit”