Thuiswinkel.org pleit voor strengere toelatingseisen voor het gebruik van Ideal. Ideal is een populair betalingsmiddel maar wordt ook regelmatig gebruikt bij malafide webwinkels. Wanneer banken Ideal aan deze webwinkels verstrekken, werken zij ongewild mee aan de malafide praktijken. Op die manier beschadigen ze de markt voor eerlijke webwinkels. Dit moet worden voorkomen.

ideal_winkelwagentje_220

Aanscherping

Het afgelopen jaar zijn de regels voor het gebruik van Ideal al aanzienlijk aangepast. Er zijn risicoprofielen toegevoegd aan de toelatingseisen en het bewustzijn van het risico is sterk gegroeid. Volgens Thuiswinkel.org is dit nog niet genoeg. Thuiswinkel.org, Currence en de Nederlandse banken zijn aan het kijken hoe banken verdere aanscherping van de toelatingseisen kunnen faciliteren. Voor frauderende partijen moet het moeilijker worden zich te verschuilen achter valse namen. Voor de consument moet het duidelijk zijn aan wie er is betaald.

Verkopersbescherming

Thuiswinkel.org wil ook graag meer duidelijkheid over de verkopersbescherming van PayPal. PayPal is een van de meest efficiënte mobiele betaaloplossingen en wordt veelvuldig aangeboden door webwinkels. Webwinkels lopen echter vaak op tegen hoge kosten van deze betaalmethode. ‘Het risico van transactie komt voort uit het feit dat consumentenfraude met PayPal mogelijk is’. Thuiswinkel.org vraagt om meer duidelijkheid over de verkopersbescherming omdat een consument dan, indien gewenst, voorafgaand aan de transactie de betaalmethode kan wijzigen wanneer vooraf duidelijk is aangegeven wat de risico’s zijn.