YouTube en e-commerce, een krachtige combinatie. De power of video is al langer bekend maar wordt nu eindelijk in zijn volle capaciteit gebruikt. Unilever heeft de primeur met zijn Tresemmé YouTube platform waar het mogelijk is om via het YouTube kanaal direct producten aan te schaffen bij het bekijken van een ‘how to’ video. Een succesvolle uitvoering van het samenvoegen van video met e-commerce. Het is daarom hoog tijd om te kijken wat YouTube en videomarketing ook voor jouw e-commerce business kan betekenen.

800 miljoen unieke bezoekers en 72 uur aan video per minuut

Het digitale landschap verandert, er komen steeds meer kanalen voor informatievoorziening en de consument wordt overladen met commerciële uitingen. Wat kun je doen en waar moet je nu terecht om de consument effectief te bereiken? YouTube is de een na grootste zoekmachine van de wereld. Met meer dan 800 miljoen unieke bezoekers en 4 biljoen uur aan video per maand met daarbij 72 uur aan uploads per minuut vormt YouTube een geweldige plek voor online handelaars om klanten te vinden.

Google ‘promotes its own properties’

YouTube video’s helpen ook voor een goede organische vindbaarheid in Google. De reden waarom YouTube nog steeds terrein wint op andere videoplatformen zoals een Vimeo is omdat YouTube een onderdeel is van het Google imperium. En je zou kunen zeggen Google promotes its own properties in search, heel logisch. Een recent onderzoek van SearchMetrics genaamd ‘Universal Search results in the Google SERPs - Review 2012 and Forecast 2013’ toont aan dat 80% van de videoresultaten in Google afkomstig zijn van YouTube en niet van de andere videoplatformen.

Video’s leidend in weergave zoekresultaten

Wat video’s verder zeer interessant maakt is de weergave van video's in de Google zoekresultaten. Het SearchMetrics rapport toont ook aan dat video de grote winnaar is op het gebied van Google Universal Search integraties in de zoekresultaten. Google Universal Search is de manier waarop Google de verschillende zoekresultaten (zoals nieuws-, afbeelding- en videoresultaten) op de zoekresultatenpagina toont. Videoresultaten zijn dus goed zichtbaar, des te meer reden om in te zetten op videomarketing.

Video aandeel in zoekresultaten

Afbeelding 1. Video grote winnaar Google Universal Search integraties

Waarom video?

Maar waarom video vraag je je af? Video geeft je de mogelijkheid om op een persoonlijke en effectieve manier een boodschap of product aan de consument over te dragen in plaats van het eerst op te schrijven, te editten en te illustreren in een geschreven format. Een andere reden om video in je communicatie uitingen te omarmen is vanwege de duidelijke verschuiving in de consumentenbehoefte in de manier hoe de consument anno 2013 informatie wil ontvangen. We willen dit tegenwoordig namelijk ongecompliceerd, met verloren onschuld en in kinderlijke eenvoud. En hoe kan dit beter dan in korte, duidelijke, to-the-point, informatieverschaffende en/of entertainende video's.

“Companies need to realize that video has become the primary channel for consuming content online. Quality video content balances information and entertainment that viewers can relate to their daily lives, on a visceral level. The word of the year for 2013 is ‘story’." - Matt Lawrence, Creative Director of Studio at Huge

YouTube & Ecommerce - a match made in heaven

Het is dan ook van belang dat steeds meer e-commerce ondernemingen de meerwaarde gaan inzien van video voor het contacteren van hun doelgroep. Gebruik hierbij altijd het uitgangspunt van de consument. Aan welke informatie is er behoefte, wat is het dat de consument wil weten, wat hem beroert, enthousiasmeert en activeert? Het gaat om het bouwen van directe relaties tussen consument en producent of ondernemer buiten de media om.

Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het leveren van:

  • productinformatie
  • productpresentaties
  • how-to video’s
  • video storylines
  • entertainment d.m.v. hilarische video’s of parodieën
  • backstage inzichten (een kijkje achter de schermen)
  • corporate storytelling

Afhankelijk van je doelstelling bepaal je welke informatie je door middel van video wilt vastleggen. Hier enkele voorbeelden van bedrijven die video op een zeer goede wijze hebben weten in te zetten:

Unilever heeft verschillende ‘how to’ video’s op YouTube geplaatst. Geoff Seeley, hoofd Global Communications Planning Unilever, zegt hierover; “Vergis je niet. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er op YouTube 1,9 keer gezocht naar haarverzorgingstips, 0,8 miljard keer naar make-uptips en 0,7 miljard keer naar tips voor huidverzorging.” Door middel van de how-to instructievideo’s beantwoordt Unilever de zoekbehoefte van de consument en probeert het bedrijf de behoefte door het aanbieden van producten direct te converteren. Een knap staaltje YouTube-commerce.

  • Lego - briljante storytelling

Lego zet met onderstaand voorbeeld in op storytelling. Zoals Lieuwe Rademaker in zijn Frankwatching artikel aangeeft kies je als organisatie voor storytelling om je boodschap authentiek en geloofwaardig te maken en de emotie van de ontvanger te raken. Het biedt je de mogelijkheid om je imago dichterbij je identiteit te brengen. Met storytelling breng je het verhaal rondom jouw product, dienst, merk of organisatie tot leven, aldus Lieuwe.

“People will forget what you said. People will forget what you did. But people will never forget how you made them feel.” - Maya Angelou, dichteres en schrijfster.

Maar storytelling kan natuurlijk ook door middel van een duidelijke en interessante bedrijfspresentatie. Het Australische Oz Mattres is hier een voorbeeld van. Zij zijn de eerste exclusieve online matrassen retailer. Vanwege het online corporate karakter is het scheppen van vertrouwen van groot belang door de kwaliteit van de producten en de bedrijfsprocessen te laten zien.

Voor een softwarepakket waarbij het moeilijk is alle functionaliteit en mogelijkheden in schrift te beschrijven vormen video’s ook een uitkomst. Zie hierbij de productpresentatie van de nieuwe Plexus 2 plugin voor Adobe After Effects. Een technisch product waarbij de mogelijkheden en features alleen door middel van video goed gepresenteerd kunnen worden.

Coolblue gelooft in specialisme en positioneren zichzelf dan ook niet als een warenhuis maar als een verzameling specialisten die advies geven en verstand van zaken hebben. Daarbij hebben ze een obsessieve focus op service dat zich ook uit in het eigen YouTube- kanaal van Coolblue. Het kanaal bevat meer dan 1000 productpresentatie video’s maar ook tientallen Frequently Asked Question video’s met als motto ‘Vraag. Verdient een antwoord’ en de consument vindt alle informatie die hij nodig heeft. Ook als de klantenservice gesloten is. Zie hier het YouTube kanaal van Coolblue en bekijk de FAQ video hier beneden.

  • Dove - Bewustwording en positivisme

Dove heeft een aantal jaar geleden een omslag gemaakt. Van een productgerichte presentatie, waarin functionele voordelen werden benadrukt van hun assortiment (‘Dove droogt de huid niet uit want het bevat 25% crème) maakte Dove de overstap naar een merk met een visie. Zo zijn er al vele video’s van Dove viral gegaan en zo ook de laatste videocampagne ‘Real Beauty Sketches’. De strategie werpt duidelijk zijn vruchten af met meer dan 43,5 miljoen views binnen 3 weken na de lancering van de video.

5 stappen voor het opzetten van je videomarketing

Geïnspireerd ben je na het zien van de voorbeelden zeker maar hoe ga je nu zelf aan de slag? Ook een schrijver begint met een lege pagina waar de eerste pennenstreep op gezet moet worden. Zorg dan ook dat je voor je videomarketing een duidelijk stappenplan en contentplan opzet. Waar begin je? Vijf stappen:

“Brands are realising that video is powerful content”

1. Maak een eigen YouTube kanaal aan

2. Zorg voor video apparatuur
Het beginnen met video opnames hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Gewone huis-tuin-keuken apparatuur in de vorm van een gewone camera is prima om mee te beginnen. Er zijn genoeg videosuccessen op deze manier begonnen.

3. Bepaal je videostrategie
Ga je voor service ondersteuning, productondersteuning, visieverspreiding of puur voor informerende content? Bepaal eerst wat je met je videomarketing wil bereiken, wat is het waar je de consument mee ‘helpt’, wat je doelen hierin zijn en hoe vaak je video ondersteuning voor de desbetreffende doelen wilt geven. Doe je dit niet dan is het schieten met hagel. Wellicht met resultaat maar zo zul je nooit de echt de effecten van de video efforts kunnen meten. Ga je voor conversie, traffic, branding, service, entertainment, etc. Het inzichtelijk maken van deze doelen hoeft niet heel ingewikkeld. Zolang dit voor jou en je organisatie maar helder en duidelijk is. Ook het in kaart brengen van je doelen op een A4tje helpt al om een goed en uitgedacht product af te leveren.

4. Opname en bewerking
Afhankelijk van je mogelijkheden kun je er voor kiezen om een videoproductiebedrijf in de hand te nemen maar je kunt ook zelf eerst simpele video’s produceren. Ga er gewoon eens voor zitten met je product, stel een camera op en begin te vertellen. John Lawson, hoogstaand e-commerce entrepeneur, is op exact deze wijze begonnen en met ongekend succes. Lees zijn verhaal hier.Hierbij enkele tips waar je als doe-het-zelver bij het opnemen van simpele video’s op moet letten.

Gebruik een statief
Plaats bij voorkeur de camera op een statief. Laat de personen voor de camera bewegen in plaats van de camera te bewegen. Zorg dat de camera wel draaibaar is op het statief.

Maak naderhand extra opnamen
Afhankelijk hoe je de video wilt gaan monteren kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld met een interview naderhand nog objectopnames te maken. Maak eerst de opname volledig af en schiet achteraf nog enkele detailbeelden om later in de montage toe te voegen.

Ongestoorde omgeving bij opname met audio
Zorg voor een ongestoorde omgeving. Vermijd een drukke achtergrond. Maak geen opname in een restaurant, langs de snelweg of bij veel wind. Zorg voor zo weinig mogelijk geluid zodat er zo weinig mogelijk achtergrondgeluiden zijn en dat de geluidsopname niet verstoord wordt.

Gebruik een externe microfoon
Zorg voor een videocamera en een externe microfoon. Je hebt namelijk voor een goede video een externe geluidsopname nodig. Sluit de externe microfoon aan op je computer en begin de geluidsopname in geluidsopnametool. Een toegankelijke en betaalbare tool om mee te beginnen is bijvoorbeeld GarageBand van Apple.

Zorg voor goed licht
Zorg dat de geïnterviewde niet tegen een lichte achtergrond staat, zoals een raam en dat de persoon goed belicht is met eventueel extra lampen. Let hierbij wel op de schaduwvorming die zich achter het object voordoet. Dit kun je weer voorkomen door de persoon ook van achter en aan de zijkanten goed te belichten.

Bewerken en opslaan

Na de opname heb je een opname op je camera en een aparte geluidsopname. De video-opname zal enigzins bewerkt moeten worden en de geluidsopname moet onder de video-opname geplaatst worden. iMovie van Apple is een zeer bruikbaar programma waar je voor een simpele video al een heel eind mee komt. Met dit programma verander je video-opnames in prachtige films waar je ook vrij gemakkelijk de geluidsopname onder de video-opname kunt zetten. In het montageprogramma deel of upload je de uiteindelijke video daarna heel gemakkelijk met je eigen YouTube kanaal.

Lengte Let er op dat de video niet langer dan 2 a 3 minuten duurt om er voor te zorgen dat de viewer niet afhaakt. Hou de spanningsboog tijdens het filmpje hoog en breng duidelijke call-to-actions aan in het filmpje om bijvoorbeeld je site te bezoeken.

5. Optimaliseer je video’s
Na het schieten van de video, het monteren en het online plaatsen is het van belang dat je de content van je video optimaliseert. Dit zowel op je eigen YouTube kanaal als op je eigen site. Alleen via deze weg zorg je er voor dat jouw video in de drukte binnen YouTube gevonden kan worden. Hier gaan we dieper op in.

YouTube en SEO

Hoe zorg je er voor dat je tussen al die views en uren aan videomateriaal uploads online goed vindbaar bent en op YouTube. Het maken en plaatsen van video’s is een ding, het promoten en volledig gebruik maken van de mogelijkheden die het biedt een ander. Zoals gezegd, YouTube is een enorme informatiebron van video’s. Het is er daarom ook erg druk. Daarom is het van belang dat je binnen YouTube je video’s optimaliseert. Denk hierbij aan het toevoegen van een duidelijke beschrijving maar ook aan de tags die je aan je video toevoegt. Een goede titel met de benodigde keywords waar je op gevonden wilt worden, tagging en het gebruik van keywords in je video omschrijving helpen YouTube voor het vinden van de juiste video passend bij de zoekopdracht. Daarbij wil je er voor zorgen dat er vanuit de video een bepaalde vorm van conversie ontstaat. Verwijs in de omschrijving dan ook altijd naar je shop of naar de desbetreffende pagina van het onderwerp.

Social - The hour of power

Die conversie wil je natuurlijk optimaliseren en een zo groot mogelijke kans bieden. De opname van de video is pas het begin en je wilt het bereik van je video zo ver mogelijk vergroten. Het is vervolgens zaak dat je deze, niet alleen door geoptimaliseerd te hebben met betrekking tot SEO, ook in al je communicatie kanalen en uitingen meeneemt. Denk hierbij aan het plaatsen van de video op je site, mee te nemen in je nieuwsbrieven maar ook te communiceren via social media. Het inzetten van social media is een krachtig middel. Verspreid daarom ook je video door middel van social media. Op deze manier kunnen consumenten over je videoboodschap met elkaar in gesprek gaan.

“Video is a powerful tool for brands within social media because it’s got the perfect mix - something you watch, talk about and share.”

2 Comments